Setmana per la Pau Arcadi Oliveres

La Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres, convocada i organitzada per Justícia i Pau, ha estat un espai de trobada, obert a la participació de tota la ciutadania, un espai de festa, d’intercanvi de coneixements i de propostes d’acció, d’enfortiment del treball en xarxa, d’invitació a concretar accions d’incidència sociopolítica, de manera pacífica, transformadora i no-violenta.

S’ha realitzat del 27 al 30 de juny en quatre actes per mantenir viu el missatge i llegat de l’Arcadi.

El dilluns 27 juny a l’Espai Fontana es va realitzar l’Acte d’inici amb la presentació, per part de Justícia i Pau Barcelona i la família Oliveres-Künzi, de la 1a edició de la Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres 2022. Es va passar l’entrevista a l’Arcadi que van fer la Directa i el Crític.

El dimarts 28 juny, uns 100 joves de diversos moviments i associacions juvenils es van trobar a la Lleialtat Sansenca pel Conversatori, en un espai on els joves van compartir i presentar les seves demandes i propostes davant de representants de les institucions europees (Marisa Matías, eurodiputada portuguesa del Bloc d’ Esquerra, i Sergi Barrera, cap de la oficina del Parlament Europeu a Barcelona). Es van tractar temes com les migracions, la Llei d’estrangeria, l’acollida i l’hospitalitat als migrants i als refugiats, la guerra d’Ucraïna, la violència institucional, policial, domèstica i en els barris, la salut mental en els joves, la reinserció cultural i social i l’accés als recursos per part dels joves en els Centres penitenciaris, l’educació, el feminisme, les discriminacions envers el col·lectiu LGTBI, els drets humans del poble gitano, els discursos d’odi i l’augment de l’extrema dreta, l’educació sexual, el canvi climàtic, les finances ètiques, la desigualtat Nord-Sud.

El dimecres 29 juny a la Plaça de Sant Jaume (el cor de Barcelona i de Catalunya) es va ambientar un espai de silenci, meditació i vetlla interreligiosa per la pau (La Pau del Cor), amb la participació de 24 tradicions espirituals i conviccionals presents a Barcelona i a Catalunya, i cadascuna va llegir un breu text sobre la pau de la seva tradició de saviesa espiritual i ètica.

Al llarg dels anys, en aquesta plaça s’han fet reivindicacions ciutadanes de molts i diferents col·lectius i també celebracions de signe divers. L’acte fou conduït per la periodista Rosa Maria Calaf i coorganitzat amb la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia, l’Ajuntament de Barcelona i la XIP (Xarxa Interreligiosa per la Pau) i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), i amb la col·laboració de Càritas Diocesana de Barcelona.

Un toc de campanes i un cant en àrab van obrir la crida a l’oració. Hi van assistir unes 650 persones. Fou un acte senzill on totes les persones atentes, escoltant i en calma i respectant el silenci, situades en cercle al voltant del músic Ravid Goldschmidt que tocava el seré i profund handpan entre cada cinc textos llegits i es va acabar amb unes referencies a l’Arcadi i cantant tothom el “Hevenu shalom alejem”, “sigui la pau amb nosaltres” en català, euskera, castellà, àrab, gallec i hebreu.

“Apostar pel pacifisme és apostar per una manera de viure no-violenta i que fomenti els vincles, la comprensió, la tolerància”, deia l’activista Arcadi Oliveres. Són paraules de qui va ser president de Justícia i Pau, que vol mantenir viu el seu llegat, i que Calaf va pronunciar en un context en què, com apuntava Oliveres, “s’ha normalitzat la violència” i sovint resulta “més fàcil trobar la guerra”.

Entre els representats polítics, hi van assistir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, el Comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament, Khalid Ghali, així com també la família d’Arcadi Oliveres, amb la seva dona Janine Künzi, i el seu fill i codirector de l’AUDIR, Arnau Oliveres, la candidata a presidenta de Justícia i Pau proposada pels socis , Dolors Fernández, el president sortint, Eudald Vendrell, i el director de l’entitat, Miquel Torres.

Van llegir textos lectores i lectors de l’Església Cristiana Evangèlica de Gràcia, la Sinagoga Bet Shalom, budistes de tradició tibetana, l’Església Cristiana Ortodoxa Siriana d’Antioquia, l’Església Evangèlica Protestant de Barcelona-Centre, Església Ortodoxa Romanesa, el Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau, l’Església Anglicana de Barcelona, l’Església de Nostra Senyora del Perpetu Auxili d’Ucraïna, l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, l’Església Evangèlica Baptista el Redemptor de Sabadell, de la Comunitat filipina de la Parròquia de Sant Agustí de Barcelona, l’Església Adventista del Setè Dia, de l’hinduisme-vaishnava, de la Fe Bahà’í, de la comunitat sikh, de Brhama Kumaris. de la Maçoneria, l’Església de la Cienciologia, la Federació de Famílies per la Unificació i la Pau Mundial, de Sukyo Mahikari, de la Federació Catalana de Voluntariat Social, l’Institut Català Internacional per la Pau i de la La Fede.cat.

El dijous dia 30 juny, darrer dia de la Setmana, s’organitzà la Plaça del Diàleg, a la Plaça Universitat, de les 10h del matí fins a les 20h, va ressonar el missatge de l’Arcadi sobre justícia social, pau, ecologia, desarmament, banca ètica, fiscalitat justa, crítica al capitalisme, etc., en unes balances amb una pregunta i la possibilitat de respondre dues respostes en una dinàmica preparada per Domestic Data. Cada persona que passava per la plaça, invitat per algun voluntari o voluntària col·locava una pedreta en el plat de la balança triat, que hi havia sobre la resposta. Hi van passar més de mil persones. Qui volia podia aprofundir sobre la temàtica en unes taules amb un refrescs, regalats per la casa Vichy, i dialogar amb alguna persona d’alguna de les entitats per la pau presents sota unes carpes (Càritas Barcelona, Centre Delàs, Escola Cultura de Pau, FCVS, FETS, Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, Fundipau, Novact, Plataforma per una Fiscalitat Justa i Unipau), i on també es mostraven uns materials que els ciutadans i ciutadanes es podien emportar.

A la plaça hi havia un piano a disposició de totes les persones i Albert Oliveres, fill músic de l’Arcadi Oliveres, va interpretar algunes cançons del seu últim àlbum “Preludis d’un adéu”, que va compondre i tocar davant del seu pare pocs dies abans de morir.

Brigitta Lamoure feu la presentació de la cloenda de la Setmana, amb el seu humor i improvisació innats i divertits i va consistir en la lectura d’un manifest impulsat per diferents organitzacions de pau, drets humans i cooperació de tot l’estat. Aquests organitzacions han demanat al Govern català el compliment dels acords sobre la desmilitarització de Catalunya coincident amb la cimera de la OTAN a Madrid. En el manifest s’indica que “demanar la pau no és naïf, és l’única opció acceptable per a garantir la vida del planeta”, i que “la militarització de les relacions internacionals no evita les guerres, sinó que les promou”. De fet, amb la guerra d’Ucraïna, s’està transmetent la idea que ens cal augmentar la despesa militar, i aquesta tendència és la inversa del moviment pacifista que és la necessària i realista. Per tant en el manifest hi ha un compromís per les iniciatives per la pau, per la cultura de pau i una invitació per tal que la ciutadania s’impliqui en el moviment pacifista i en l’educació permanent per la pau.

Han col·laborat en l’acte l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català Internacional per la Pau, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i Lafede.cat.

La valoració de la Setmana és totalment positiva i Justícia i Pau es veu en cor i amb ganes de celebrar-la cada any. Cal esmentar el treball dels voluntaris i voluntàries i de l’equip tècnic de Justícia i Pau que ha treballat amb molta il·lusió i dedicació, de manera conjuntada, i amb diverses aliances i en xarxa amb altres entitats i comunitats.

Quim Cervera i Duran

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s