Agenda Llatinoamericana 2020: “Tsunami 4.0 a la vista”

Un any més tenim en mans l’Agenda Llatinoamericana. Una agenda i alhora una eina “signe de la comunió continental i mundial”, solidària, creativa, comunicativa, on allò que anotem en el nostre dia a dia ens farà trobar-nos amb articles que ens conviden a la reflexió, de veus diverses. Algunes són veus molt conegudes, començant per Pere Casaldàliga i José Maria Vigil, però també Leonardo Boff, José Arregui, Mònica Tarradelles, Tica Font, Benjamín Forcano, Teresa Forcades o fins i tot ‘Vatican News’, notícies del Vaticà, entre moltes d’altres.

Aquest 2020 el lema és “Tsunami 4.0 a la vista! La revolució digital que ve”. Estem en un moment de grans canvis a la humanitat que arriben en un format completament nou en la història de la humanitat. Un món digital que ja és aquí, amb els seus perills i els seus avenços. José Maria Vigil i Pere Casaldàliga ens proposen que “no es tracta només de defensar-se contra la tecnologia arrassadora, sinó d’anar al seu abordatge, pujar-hi a sobre, i des de dins, despertar consciències i posar-la al servei de la societat mundial que volem”.

I és que el món digital impregna cada cop més la nostra realitat i ja no podem escapar-nos-en. No té fronteres i res en ell és casual. És veritablement un Tsunami disposat a xuclar la nostra societat i vida privada. I és alhora un gran instrument que, amb un bon ús, pot afavorir la comunicació i la trobada entre aquelles persones dels diferents punts del planeta que volem una revolució per un món nou, més just, més equitatiu.

L’Agenda Llatinoamericana té per objectiu convidar-nos a la reflexió. No ens dona una lliçó única ni un sol model de pensament. Ens empodera, això sí, a fer-nos partícips d’aquest gran canvi que estem vivint per enfocar-lo cap a les grans causes de la humanitat. Alhora, en els articles trobarem un ampli ventall de temes que estan relacionats amb aquest tsunami tecnològic: la privacitat i el control de les nostres vides per un ús comercial o polític; la deshumanització; l’educació, la dona, la pobresa i el món digital; l’accés mundial a internet; la classe treballadora; la intel·ligència artificial i la nova dominació colonial, entre d’altres qüestions.

Humanitzar-nos o deshumanitzar-nos. Fer front als grans reptes en positiu. Defensar-nos d’un control massiu de les persones que anys enrere ni podíem imaginar. Aprendre a distingir entre el que és real i el que és manipulació. Construir o deconstruir. Aquests són alguns dels grans plantejaments davant d’aquest Tsunami Digital sobre el que l’Agenda Llatinoamericana ens convida a reflexionar.

Ah! I de pas, tindrem una agenda en paper… perquè el nostre dia a dia no es digitalitzi en excés.

Maria-Josep Hernàndez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s