Ja ho sé, ja ho sé. Mirem on mirem estem envoltats de situacions que és per tirar tomàquets i no parar. Però ara que s’acosta l’estiu demanem una treva per a aquest fantàstic fruit de l’horta amb el qual podem preparar uns entrants fàcils, ràpids i molt refrescants. I com que estan a prop les rebaixes, jo també faig oferta de receptes i us ofereixo un 3×1, només vàlid per aquest número de pre-estiu. I això només és el començament, ja que aquesta elaboració amb tomàquets com a entrants admet moltes combinacions que queden obertes a la vostra imaginació. Què més voleu? Un suggeriment de regal: podeu fer les mateixes receptes farcint tomàquets tipus cherry i preparant una safata variada. Tindreu un aperitiu fantàstic amb molt de color.
Explicarem primer el procediment per preparar els tomàquets i després us dono unes quantes idees per al farciment.
Hem de triar uns tomàquets d’una mida semblant, que estiguin madurs però no tous. Escalfem aigua en una olleta i quan arrenqui el bull, introduïm els tomàquets uns minuts per escaldar-los i poder treure la pell amb facilitat. Traiem els tomàquets de l’aigua i els posem en un bol amb aigua freda per tallar ràpidament l’escalfor i que no es posin tous. Els pelem i tallem la part de dalt com si fos una tapa. Buidem la part gran del tomàquet amb una cullereta i els posem girats sobre una fusta o paper absorbent per tal de buidar el líquid.
I ara ve l’oferta d’estiu que us havia promès. El 3×1. Una mateixa tècnica, 3 plats diferents.
Tomàquets farcits de xampinyons
Ingredients: Una ceba – una safata de xampinyons tallats – un all – pernil salat a dauets – un xic de vi de xerès – oli d’oliva – sal i pebre – alfàbrega picada.
Tallem la ceba i l’all, no cal que sigui en trossos petits, i ho sofregim en una paella amb 3 cullerades d’oli. Quan estigui quasi fet, hi afegim el pernil i per últim els xampinyons. Ho remenem una mica i hi afegim el vi de xerès. Ho tapem i deixem que es cogui fins que estigui tendre. Ho destapem i si veiem que encara te líquid, apugem el foc i reduïm el liquid sobrant.
Ho triturem tot i salpebrem al gust. Deixem refredar la pasta.
Farcim els tomàquets amb la pasta i els empolvorem amb alfàbrega fresca picada.
Tomàquets mariners
Ingredients: 1 alvocat – llagostins cuits i pelats – 1 llauna d’anxoves – 1 llauna de tonyina – 2 cullerades de maionesa – oli d’oliva – fulles d’alfàbrega – sal i pebre.
Pelem l’alvocat i el tallem a daus, reservem 4 llagostins i 4 anxoves per a la decoració final i els que ens sobrin els tallem petits.
En un bol posem l’alvocat, les anxoves tallades, els llagostins, la polpa del tomàquet, el bonítol i hi afegim les dues cullerades de maionesa. Ho remenem bé i hi posem pebre si volem.
Farcim els tomàquets amb la barreja anterior i finalment ho decorem amb una anxova, un llagostí cuit, i una fulla d’alfàbrega.
Tomàquets farcits de sardines i formatge fresc
Ingredients: Una llauna de sardines en oli d’oliva – 100g de formatge fresc (potser tipus Burgos o de cabra que és una mica més gustós) – 6 o 8 olives negres sense pinyol – alfàbrega fresca.
Triturem el formatge, les sardines sense oli i les olives negres. Amb aquesta pasta farcim el tomàquets i els empolvorem amb alfàbrega fresca picada.
A aquesta recepta li queda molt bé salsejar els tomàquets amb una mica de tapenada aclarida amb oli d’oliva.