Estada a El Salvador per a la beatificació de Rutilio Grande, S.J.

Fa quaranta anys que es van crear els Comitès Òscar Romero (COR) a Catalunya, a Espanya i al món. La tasca dels COR és la de difondre el llegat del Bisbe màrtir Òscar Arnulfo Romero y Galdámez, assassinat el 24 de març de 1980 pels esquadrons de la mort a El Salvador, mentre oficiava l’Eucaristia. Va ser canonitzat a Roma el 14 d’octubre de 2018.

Els Comitès Òscar Romero des de l’origen han treballat amb l’espiritualitat de monsenyor Romero i amb l’objectiu de ser amb les persones que lluiten per la dignitat, per la cultura i per l’alliberament. Tots el Comitès col·laborem en projectes que fomentin l’organització popular i que esdevinguin sostenibles en terres de Centreamèrica.

Els comitès de l’Estat Espanyol, entre d’altres projectes, col·laborem econòmicament amb la Comissió de Drets Humans d’El Salvador, Comunitats de Base ACOBAMOR, projecte de sostenibilitat alimentària, projectes per a pal·liar els efectes de la Covid-19 a El Salvador i Hondures, projectes per a ajudar els damnificats dels huracans ETA i IOTA a Hondures i Guatemala.

I empesos per l’espiritualitat que ens uneix a tots els Comitès, vàrem decidir anar a El Salvador de 17 al 29 de gener per a assistir a la beatificació de Rutilio Grande, el dia 22 de gener de 2022 a San Salvador. La Delegació que vàrem assistir en nom dels comitès Òscar Romero de l’Estat espanyol va estar formada set persones, provinents dels Comitès de Múrcia, Saragossa, Torrelavega, Tarragona, Terrassa i Barcelona.

Per a nosaltres és molt important Rutilio Grande, ja que el seu martiri va acabar d’obrir els ulls d’Òscar Romero qui a partir d’aleshores va decidir denunciar nombroses violacions dels drets humans, va solidaritzar-se amb les víctimes de violència política i va ser al costat dels més pobres.

La beatificació era col·lectiva ja que eren quatre màrtirs: Rutilio Grande, i els seus acompanyants, Manuel Solórzano i Nelson Lemus assassinats tots tres el 12 de març de 1977 quan es dirigien a la població d’El Paisnal cap a l’Eucaristia, així com Cosme Spessoto també assassinat el 14 de juny de 1980, mentre pregava abans de celebrar l’Eucaristia.

La beatificació va ser presidida pel cardenal de San Salvador Gregorio Rosa Chávez, nomenat expressament pel papa Francesc per a oficiar aquesta celebració. Es va oficiar la missa a l’aire lliure a la plaça d’El Salvador del mundo i hi vàrem assistir gran quantitat de persones d’El Salvador i d’arreu del món. Hi havia gent de totes les edats i, sobretot, molts joves que assistien a la celebració, gran quantitat d’ells eren voluntaris que amb la seva amabilitat ens van orientar per la gran plaça.

Aquests dotze dies d’estada els vàrem aprofitar per a fer immersió en la realitat de país, per a visitar les Comunitats Eclesials de Base del districte de la Libertad a Santa Tecla, al costat de Sant Salvador. Les tres comunitats que vàrem visitar van ser les d’“El Limón”, “La Florida” i “La Comunitat Segundo Montes” (jesuïta assassinat a l’any 1989 juntament amb Ellacuria a la seu de la Universitat Centre Americana, UCA). A totes aquesta comunitats hi havia una profunda religiositat i vàrem compartir tant l’estada com la paraula de Déu.

També vàrem visitar diferents monuments martirials en honor a les persones massacrades en els conflictes armats a El Salvador.

Durant la nostra estada ens han acompanyat i guiat persones de la Associació de Comunitats de Base Monseñor Romero (ACOBAMOR), que treballen amb a les Comunitats eclesials de Base els àmbits dels nens, joves, dones i gent gran, que allà els anomenen “adultos mayores”.

Personalment aquest viatge m’ha aportat una coneixença de la realitat d’El Salvador i de totes les desigualtats que hi ha en el si d’aquesta societat centreamericana. Després d’aquesta experiència reitero el meu compromís a favor dels més pobres seguint el mestratge de Monsenyor Romero.

Jordi Soriano Márquez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s