Josep Claparols i Moret

Tot i saber-ho, la mort sempre ens sorprèn. Per desgràcia, aviat els oblidem. Avui, a la celebració a Santa Maria de Banyoles donàvem gràcies a Déu per haver conviscut amb el que tan aviat li dèiem Pep com Roc. Banyolí de cap a peus, ens deixava als 77 anys. De cap manera hauria celebrat el seu comiat tal i com s’ha fet, litúrgicament. Durant la celebració, més d’una vegada he pensat: tanta gent que ens hem reunit i tant pocs capellans dels que anomenem joves, que no hi han participat. En el presbiteri, el bisbe emèrit i l’actual, acompanyats pel diaca Joan Rubé i pel rector de la parròquia. Em deia un company capellà que no exerceix: Tot el que s’ha fet a l’altar és exactament igual que quan jo fa anys, exercia, només amb una diferència, llavors ho fèiem en llatí…

Per desgràcia i com moltes vegades passa, al final de la celebració, algun parlament i la gent, en aquells moments, vibra perquè el que es diu són retalls d’una vida on en Pep hi ha deixat, no només els seus dibuixos, les seves caricatures, sinó “cops d’en Roc” per a desvetllar-nos i seguir endavant. La gent respira el dia a dia i quan el capellà, com diu el bisbe de Roma papa Francesc, fa olor d’ovella, el ramat se l’hi aplega.

Com a company i de sempre del grup del Fòrum Joan Alsina de qui en Roc en aquells moments feia d’enllaç principal, ni una paraula donant testimoni de ser-ne ell un autèntic entusiasta, seguint l’exemple d’en Joan Alsina, d’en Joaquim Vallmajó, màrtirs de casa nostra, del bisbe Casaldàliga, de l’Òscar Romero… de tot això, el nostre bisbe, en fer el que en diríem el dossier de la vida d’en Pep, no en digué res de res. Així anem i la gent que n’aprèn, sap ajudar voluntàriament, no només als qui sofreixen sinó que aquesta voluntarietat es manifesta com hem vist aquests dies, en el fet terrorista a Barcelona i veïnatge. La gent no espera que se’ls demani, sinó que els surt del cap i del cor de col·laborar.

És la gran Bona Nova que potser no sabem conrear i barrejar-nos-hi una vegada més, fent olor d’ovella.

Ignasi Forcano Isern

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s