Amanida de favetes amb vinagreta d’anxoves

Aquest any m’he proposat, a banda d’oferir-vos receptes senzilles i en la mida del possible sorprenents, com fins ara, oferir-vos informació sobre els beneficis que alguns dels seus ingredients pot tenir sobre la nostra salut. Començarem per una recepta on combinem producte de temporada com són els calçots, la tradició, el bacallà i les faves que s’han consumit des de temps immemorials a la conca mediterrània i que han estat un aliment bàsic en època de penúries.

Parlem de les faves. Es tracta d’una lleguminosa molt saborosa i plena de nutrients, vitamines, minerals i propietats beneficioses per a la salut. Parem atenció en aquest punt. És increïble la quantitat de minerals que ens aporten: ferro, magnesi, zinc i són extraordinàriament riques en vitamina B.

Per tot això incloure les faves a la nostra dieta ens pot ajudar a reduir el colesterol i la hipertensió i és un gran antioxidant. Quantes propietats concentrades en un llegum tan petit!

Ingredients per a 4 persones

  • 600 grams de favetes baby (normalment les trobarem congelades)
  • 500 grams de bacallà esqueixat dessalat
  • 8 calçots (la part blanca)
  • Uns talls de pernil salat
  • 1 fulla de llorer
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebrefaves

Per elaborar la vinagreta d’anxoves

  • Una llauna d’anxoves en oli d’oliva
  • 1 all
  • 5 o 6 nous
  • Vinagre o 1 culleradeta de cafè de mostassa de Dijon
  • Oli d’oliva

Preparació

En primer lloc, en un cassó posarem a coure les favetes amb aigua, llorer, un raig d’oli d’oliva i un polsim de sal. Les tindrem aproximadament uns 20 minuts a foc lent i les anirem tastant fins que les notem tendres. Les escorrem i les reservem en un bol de vidre.

A part, en una paella amb un raig d’oli, sofregim els calçots tallats a rodanxes primetes, només salpebrats. Quan ja estiguin quasi fets, afegim el pernil tallat petit i hi donem un parell de voltes. Un cop fet, els afegim al bol on tenim reservades les favetes.

Finalment, un cop dessalat el bacallà l’esqueixem i l’afegim al bol amb la resta d’ingredients.

Per amanir farem servir una vinagreta d’anxoves que li aportarà intensitat. És ben fàcil. En el vas de la batedora hi posem les anxoves, 1 all pelat, unes 5 o 6 nous, un raig de vinagre (a mi m’agrada més utilitzar la mostassa de Dijon, una culleradeta petita) i l’oli. Ho triturem i l’afegim a la nostra amanida.

Tere Jorge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s