Els catòlics i la laïcitat a Catalunya. Una visió històrica del 1808 al 1979. Albert Balcells.

Els catòlics i la laïcitat a Catalunya. Una visió històrica del 1808 al 1979. Albert Balcells.Rafael Dalmau Editor. Barcelona, 2022

Una magnífica síntesi d’un tema que, almenys a mi, sempre m’ha suscitat un gran interès: com es va desenvolupar la relació del catolicisme amb les estructures socials i polítiques que es van anar forjant, a Catalunya i també en el conjunt d’Espanya, en els dos darrers segles. O dit d’una altra manera, com va anar transitant l’Església –amb les diferents visions que hi havia en el seu interior–, des de la situació de poder de què disfrutava en l’Antic Règim a les noves situacions que es van anar produint en el segle XIX i que van culminar, ja en el segle XX, amb el permanent sacseig que van comportar la república, la guerra, la dictadura franquista i la democràcia.

El tema, certament, és ampli i complex, però alhora molt il·lustratiu per entendre la nostra situació actual. O sigui que és molt recomanable endinsar-s’hi una mica. I certament que Albert Balcells ens ofereix aquí una molt bona guia per fer-ho.

Josep Lligadas

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s