La llarga migdiada de Déu. Pep Coll. Serenata para Nadia. Zülfü Livaneli.

La llarga migdiada de Déu. Pep Coll. Proa, Barcelona 2023

Serenata para Nadia. Zülfü Livaneli. Galaxia Gutenberg. Barcelona, 2023

Dos llibres que tracten els efectes de la Shoah de forma novel·lada, els dos de molt fàcil lectura i els dos tenint com a referent episodis històrics poc coneguts.

Pep Coll descriu l’angoixa de la població jueva francesa i l’exiliada dels països ocupats per Alemanya durant la guerra durant el govern de Vichy. La fugida, Pirineus avall, d’un grup d’adolescents n’esdevé la trama. És una bona eina per conèixer els llocs i les xarxes de pas a través dels Pirineus. Molt interessant també com planteja el futur d’aquests nois, majoritàriament a Palestina.

Zülfü Livaneli és un activista turc. La novel·la, a banda de fer una interessant aproximació a la Turquia de principis del nostre segle, abans de terratrèmols polítics i tel·lúrics, fa memòria d’un episodi real i vergonyós, molt vinculat a la sort dels refugiats d’avui: el vaixell Struma, una carraca que s’utiltizava per transportar bestiar, va sortir de Romania amb 781 passatgers jueus que fugien de l’ocupació alemanya en direcció a Palestina. Espatllat davant d’Istambul, on els passatgers van romandre tancats al vaixell en pèssimes condicions alimentàries i sanitàries, després de la negativa de turcs i britànics a acollir-los, va ser abandonat en aigües sota control rus, en què un submarí el va torpedinar. Només hi va haver un supervivent.

Tots dos llibres són molt recomanables.

Mercè Solé

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s