OIKIA, Propostes Verdes per Transformar

L’ecologisme no és cosa només d’ecologistes, com tampoc el feminisme és avui patrimoni de ningú. L’un i l’altre són ja moviments molt transversals que són de justícia i imprescindibles per fer front a l’enorme repte de la crisi climàtica i altres. Si el feminisme és avui el moviment social més important que travessa la nostra societat de punta a punta, l’ecologisme és la mostra més evident de la globalització. Les respostes a les múltiples crisis socials i econòmiques han de ser també globals, de totes les persones més enllà de creences i ideologies. Aquesta transversalitat és, potser, una característica destacada d’OIKIA, propostes verdes per transformar, una iniciativa formada per persones de diversos àmbits professionals i de coneixement, que militen en partits polítics, sindicats, organitzacions socials i culturals molt diverses i que estan compromeses per a la transformació profunda del model econòmic i l’estil de vida, per preservar el clima i la biodiversitat. El mes de febrer es va presentar en públic OIKIA que ha nascut al redós d’una vintena de persones compromeses que esperen aviat ser-ne moltes més, amb el fi de donar impuls a noves formes d’organització, d’economia i relació social, per tal de fer front a l’amenaça climàtica i preservar la salut del planeta. OIKIA s’adreça als poders públics, als sectors econòmics i socials, i al gruix de la ciutadania amb l’objectiu de crear consens i teixir aliances amb una agenda per transformar el país.

Manifest OIKIA, propostes verdes per transformar

Catalunya, com la resta de països i regions del nostre entorn, viu un escenari únic i delicat. Els reptes als quals hem de fer front són molts i diversos: la crisi climàtica (que afectarà especialment tota la regió mediterrània), la transició energètica, la imperiosa necessitat de canviar el model de mobilitat, l’oportunitat de rehabilitar el sector de la construcció amb un parc immobiliari molt envellit, i les noves estratègies en matèria de sobirania alimentària, en són tan sols alguns exemples. Per tot això i més, cal donar solucions sòlides, viables i sostenibles. I és necessari fer-ho amb rapidesa, però sense precipitació, i des d’una perspectiva transversal on les veus de les persones expertes en totes les matèries implicades i de la ciutadania siguin escoltades i tingudes en compte. El mercat no solucionarà els problemes derivats del canvi climàtic, des del sector públic no es trobaran remeis a un problema que només es pot solucionar des d’una mobilització global de tota la societat i des d’una col·laboració i coordinació de tots els sectors socials i econòmics. Ens cal proposta, acció i implicació. Transició verda és generació d’ocupació verda, com a oportunitat en un país que arrossega un problema d’atur estructural i d’una taxa d’ocupació per sota de la majoria d’estats europeus. Transició verda és recerca, investigació i ciència. Sense la tecnologia i el paper motor de les administracions no hi ha canvi possible. Es tracta de recuperar l’oikia, la bona administració de la llar, i l’ecologia, com la cura de la casa comuna, de l’espai on habitem. Volem un país amb un debat avançat, modern, ambiental, i no un país amb un debat fet a partir de vells clixés, amb solucions, com si estiguéssim en un marc de normalitat climàtica i ignorant la transició energètica. No hi ha un altre futur que el d’una economia verda que doni una solució justa a aquelles persones més afectades per l’escenari de transició, on ningú no quedi enrere. Volem crear un marc de proposta que situï els debats i les propostes de país en clau de futur. Ens declarem fermament compromesos i compromeses amb el medi ambient i amb els valors de l’ecologisme. I precisament per aquest motiu rebutgem qualsevol actitud o reacció que negui la necessitat de fer evolucionar el nostre territori.

Volem ser una veu que enriqueixi el debat, la proposta i l’agenda de transformació i de canvi del país, fugint de les solucions dicotòmiques, del tot o res, sinó que articuli proposta, idees i una nova agenda, amb més sís que nos, i a la vegada rebutjant qualsevol solució que aspiri a perpetuar un model depenent dels combustibles fòssils i que ignora la importància de la biodiversitat. Aspirem a un canvi amb repercussió i beneficis en la ciutadania, que permeti tenir un futur on es generi riquesa i ocupació, on es posi en valor la biodiversitat, que millori i faci més habitables les nostres zones urbanes i rurals, que desenvolupin noves estratègies industrials que generin ocupació i que s’ubiquin en la lluita contra el canvi climàtic i per l’economia verda. Entenem que el principal problema del país no està en els “no” que es van definint, sinó en la manca de “sí” entorn a propostes de futur i de canvi de model productiu que garanteixin un progrés sostenible. És per això que ens constituïm en associació, en agrupació de pensament, reflexió i proposta. Des de trajectòries professionals i sensibilitats diverses, sabent que allò que ens uneix és la necessitat que el país tingui una nova agenda de transformació verda. Perseguim obrir un espai obert, plural i amb esperit crític i constructiu on predomini el diàleg, l’escolta i la suma d’opinions per trobar les millors alternatives als problemes als quals hem de fer front com a societat. Volem ser persones impulsores i prescriptores de noves formes d’organització i relació social. Ens adrecem als poders públics, però també al gruix de la ciutadania i, per descomptat, als sectors econòmics i socials. Volem fer-ho des del rigor i amb l’objectiu de crear consensos i teixir aliances. Naixem per sumar, proposar i impulsar canvis. Aquest és l’esperit amb el qual ens hem constituït i amb el qual treballem i treballarem per aconseguir aquest equilibri que el nostre país necessita amb urgència.

Salva Clarós

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s