Santa Teràsia, evangelitzadora a Barcelona i rodalies (segles IV-V)

Teràsia, nascuda a Barcelona, va esforçar-se en aprendre la llengua dels pagesos laietans per a poder-los anunciar l’evangeli de Jesús. Un gran exemple apostòlic a l’esforçar-se en assimilar la cultura i l’idioma d’aquells a qui volia anunciar l’evangeli, cosa que no pot ser mai colonitzar, ni destruir la cultura dels pobles en nom de Déu.

Teràsia va conèixer Paulí, personatge notable vingut del sud de les Gàl·lies que s’establí a Barcelona. Paulí s’enamorà d’aquella jove, dona excepcional i apassionada per un gran ideal cristià, i es casà amb ella. Influït per la seva esposa, es va fer batejar a Bordeus, i el matrimoni tornà a Barcelona, on van viure dedicats a l’anunci de l’evangeli entre els ciutadans.

Durant l’etapa de Barcelona, van anar aprofundint en la idea de viure pobrament; van vendre els seus béns i possessions, donant-los als pobres i, renunciant als seus càrrecs i honors, es dedicaren a la predicació i formació de nous cristians.

L’any 393, veient el poble com aquesta parella es donava a la gent i que feien tant de bé, van demanar al seu bisbe, Llampí, que l’ordenés sacerdot, com així es va fer. Al cap de poc es van dirigir amb un petit grup de persones a Nola, ciutat de la província de Nàpols que, en aquell moment, era seu episcopal. Més endavant serà consagrat bisbe per a aquesta seu (409). Un gran bisbe que passarà a la història amb el nom de sant Paulí de Nola.

Fixem-nos que és la comunitat cristiana qui demana que Paulí pugui rebre l’ordenació sacerdotal i el bisbe escolta el poble. Haurà d’examinar si realment hi ha una crida de Déu i que es tracti d’un vir probatus. El designi de Déu es serveix de la veu del poble per fer que el bisbe, que té el poder de la consagració sacerdotal, la faci efectiva en la persona designada.

Avui envegem aquella actitud més democràtica i més evangèlica de l’Església de Barcelona. A finals del segle IV, a l’Església encara s’escoltaven els desigs de la comunitat cristiana fins i tot per a l’ordenació d’un nou prevere. En les ordenacions actuals el poble només acompanya i comparteix. Sols en resta el record expressat en el diàleg entre el bisbe i el prevere que presenta l’ordenant i després entre l’ordenant i el bisbe.

Les ciutats s’han fet grans i certament no es pot actuar de la mateixa manera, però potser es podria arbitrar algun altre tipus de prospecció dels candidats quan se’ls nomena per a una parròquia determinada. I si es tracta del nomenament d’un pastor que ja és bisbe, encara és més important la consulta. No es tracta de posar en qüestió la qualitat d’una persona, sinó de veure quines qualitats són les més adients per a aquella diòcesi, o també saber què espera aquell poble perquè no se’l prengui com a ramat en sentit literal. Fins on nosaltres sabem, el poble desconeix a qui es consulta…

Tornem a Teràsia i Paulí. Abans d’abandonar Catalunya, el matrimoni va tenir un fill, Cels, un nadó que va morir en pocs dies i va ser sepultat prop dels sepulcres dels màrtirs Just i Pastor. Sembla que Paulí no ho va sentir tant com la mare, més aviat es va sentir alliberat per poder seguir el seu camí perquè aquest fet el va acabar de decidir a trencar “els últims lligams que el subjectaven a la terra”.

Retirats del món, vivien en unes petites cel·les, en soledat, oració i penitència. De nit cantaven les matines, dejunaven sovint, i conreaven un hort per a poder subsistir. La Teràsia, però, al costat de la pregària, s’havia d’ocupar de les tasques domèstiques.

No se sap exactament quan va morir perquè, eclipsada per l’espòs, sembla que als escriptors sols els interessava la vida del marit-clergue. No sorprèn, però sap greu. Paulí pregava i escrivia, i una pensa que potser si la Teràsia hagués tingut el mateix temps que el seu espòs, ¿què no hauria pogut fer amb la ploma sent una dona formada, empesa pel zel apostòlic i donada a l’oració?

¡Ai, santa Teràsia de Barcelona! Quan comprendran tots els barons que la divisió del treball no passa per “coses de dones” i “coses de barons”?

Roser Garriga Trullols i
Roser Solé Besteiro

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s