Mirar cap a l’Àfrica

La República Democràtica del Congo produeix grans quantitats de minerals molt valuosos, i alhora té una de les taxes de pobresa més grans del planeta, juntament amb unes condicions de treball vergonyoses. Tenen minerals valuosos tant per al luxe i l’exhibició dels rics, com els diamants, com també per a les necessitats imparables del nostre progrés tecnològic, com el coltan i el cobalt. I tenen sous de misèria –i riscos notables de mutilació o de mort– per als qui els extreuen, i apropiació de la riquesa per part del monstre capitalista occidental o xinès o rus, en bona connivència amb les autoritats corruptes locals, i lluites de tribus, de clans, de fronteres, de màfies de totes menes batallant per endur-se trossos del pastís.

Allà al costat mateix, al Sudan del Sud, un país acabat d’independitzar per fugir de l’ofec creat per les autoritats del Nord, hi ha desfermada una guerra insensata entre diverses faccions que es disputen el poder, i que és mantinguda gràcies a l’entusiasta suport dels fabricants d’armes que les fan arribar a totes les faccions. De manera que el Sudan del Sud, un país pobre però que, alliberat de les opressions del Nord, hauria pogut anar-se construint amb constància i ganes, està en fase de destrucció.

El papa Francesc va visitar aquells territoris entre el 31 de gener i el 5 de febrer. Un dels seus objectius era posar davant els ulls del món aquelles realitats inacceptables, i reclamar als que s’enriqueixen amb aquells drames que deixin de fer-ho. Durant aquells dies, més o menys, va aconseguir una mica d’atenció al tema. Però després, novament, el silenci.

No, no tenim dret a abandonar l’Àfrica.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s