Viure amb els nostres morts. Delphine Horvilleur. Traduït del francès per Mercè Ubach Dorca. Editat el 2022. Columna edicions. 18 €
Delphine Horvilleur (Nancy, 1974), l’autora, entre altres activitats, és rabina. En aquest llibre, a partir de l’experiència personal d’anys d’acompanyar persones en dol, també de les seves pròpies vivències, i sota la llum dels textos sagrats i de les tradicions funeràries jueves, amb molta delicadesa ens dona eines de consol en el dolor i motius per transformar la mort en una lliçó de vida per als que es queden. “Només quan la vida i la mort es donen la mà pot continuar la història”.
Parteix de la vida, de casos particulars i ens explica les seves maneres d’acostar-se a familiars o amics de les víctimes per oferir-los, en el comiat, un envejable consol no estandarditzat i una celebració de la vida perduda, de manera que sigui aquesta la que pugui romandre a la memòria i no el fet de la mort, per brutals que puguin haver-ne estat les circumstàncies.
És un llibre esperançador. Com diu en una entrevista, “potser no sabem com aprendre a morir, però el que sí que podem és aprendre a viure, que és la millor preparació per a la mort”.
L’autora combina magistralment allò personal amb allò col·lectiu, la saviesa ancestral amb els interrogants contemporanis, en una obra que ens dona les claus per afrontar la mort amb serenitat i que és, sobretot, un poderós himne a la vida.
Des de la seva fe i el seu extens coneixement de la tradició jueva, elogia el laïcisme per permetre la convivència de creences i també la seva absència, sense que cap d’aquestes opcions hagi de prevaler.
Per a més informació sobre l’autora, es poden consultar entrevistes al diari Ara i també a La Vanguardia.
Jaume Roig