Ser acomiadada o poder ser-ho. Viure-ho en cristià

Viktor Frankl parlava en el seu llibre Asumir lo efímero de la existencia (molt recomanable!) que ja en els anys 30 havia descrit la “neurosi de la desocupació”, que explicava com la persona aturada pateix una depressió amb risc de suïcidi, no tant per la desocupació com per la doble identificació que fem d’estar aturada amb ser inútil, i ser inútil amb viure sense sentit.

Aquestes darreres dècades probablement la majoria de nosaltres hem passat per moments d’estar sense feina. Durs, molt durs. Però avui vull centrar-me en aquelles ocasions en què la situació ens arriba per un acomiadament. I és que llavors aquest sentiment d’inutilitat es veu agreujat pels dubtes sobre un/a mateix/a: sigui o no merescuda la decisió que et fa fora d’una empresa, ningú no et treu el tràngol (sovint radical, sense poder-te acomiadar dels teus companys i companyes, just quan està a punt de finalitzar la jornada o la setmana laboral, com si haguessis fet alguna malifeta). I des del primer moment el cap comença a barrinar: com ho diré a la meva família, i als meus amics i amigues? Què pensaran de mi? Com arribaré a final de mes, a pagar el lloguer o la hipoteca? Quines despeses podré retallar? Com ho explicaré en una futura entrevista de treball?

Una de les coses més doloroses és notar en la mirada de gent que et coneix i fins i tot t’estima que pensen que “per alguna cosa serà”… Quantes vegades la presumpció d’innocència que exigim a la premsa no l’exercim nosaltres amb qui ens envolta…
Això es veu accentuat pel silenci dels antics companys i companyes… Sovint un gran silenci, com un cinturó sanitari respecte a la persona que ha estat forçada a abandonar l’empresa o l’entitat… O quan t’assabentes que van corrent històries per justificar la decisió que l’empresa ha pres: “és que estava molt de baixa” (com si estar malalt fos un plat de gust i com si les baixes no vinguessin signades per un metge), “és que era estrany, o original, o massa quadrat, o…” Tot frases que protegeixen psicològicament els treballadors que continuen en l’organització i que els fa allunyar el fantasma de que poden córrer la mateixa sort.

Però, i això com ho podem viure com a cristians i cristianes? Se m’acuden alguns dels aprenentatges que jo he anat fent en diferents moments com a persona acomiadada, com a representant sindical, com a treballadora en empreses patint processos d’acomiadaments sobtats, inexplicables per a nosaltres i inexplicats per part dels caps:

  • Viure el present i la feina com a regal, agraint cada dia i sabent que en qualsevol moment pot acabar… No per estressar-se sinó per anar entrenant la confiança… No us preocupeu, doncs, pel demà, que el demà ja es preocuparà d’ell mateix. Cada dia en té prou amb els seus maldecaps. (Mt 6,34)
  • Treballar fent-ho tot tan bé com puguis, però sense por: fer les coses per por ens acaba fent cometre errors… I allò que a mi m’ha donat més pau en aquests casos per foragitar la paüra, és no voler fer les coses per blindar-me, no atrevir-me, paralitzar-me… Ens és més fàcil defensar allò que hem obrat amb consciència que allò que hem deixat de fer per por… o allò que hem acabat enllestint a contracor moguts per la por.
  • Fer atenció a qui comença a ser estigmatitzada a la feina, amb els riscos que això suposa… No marginar-la, anar a fer cafè amb ell/a a la pausa, subratllar els seus punts positius en les converses amb els altres… Ens pot incomodar, però cal pensar sempre que Jesús va optar per les víctimes… I no entrar en passivitats, en crear “cinturons sanitaris” entorn de persones “marcades” en l’entorn laboral…
  • I què fer quan s’estan donant acomiadaments recurrents, que no entens? Alguna cosa per dins et fa triar la por. Tens el risc de veure la resta del personal com a oponent, d’optar per no facilitar informació, no fos cas que si han d’acomiadar algú els altres tinguin més punts que no pas tu. Pots caure en la temptació de tancar-te, de blindar-te, de protegir-te… i esperem que no vagi a més: criticar els altres, posar-los la traveta, posar en relleu els seus errors… I no, no podem posar-nos cuirasses… L’amor sempre ens fa vulnerables… i aquesta és la vulnerabilitat a la qual som cridades. Triar la cooperació i no la competència és el que el Mestre de Natzaret ens pregonava de tantes maneres, amb fets i paraules. La resta de treballadors no són “enemics”. La decisió funesta, si arriba, no la prendran ells. Decidir cada matí ser una bona companya, ajudar a treure feines, a fer-les tan bé com puguis, a agrair i destacar els dons de les persones amb qui treballem, és fonamental.
  • A no entrar mai a justificar la decisió de l’acomiadament com a forma de protegir-me jo… Optar per la víctima, sempre situar-nos amb qui pateix.
  • I quan hi ha un acomiadament, fer-te propera a la persona víctima de la decisió. I a més dir a companys i companyes que has mantingut el contacte: no com a medalla, ans el contrari, que sovint està mal vist comunicar-se amb qui és expulsat del grup… Dir-ho és una manera de visibilitzar que aquella persona que apreciaves abans, continua sent la mateixa, ni que no compartim espais laborals. I fins i tot, una manera de denunciar la decisió, de fer veure que no l’entens…

Potser no us hi heu trobat mai (sou afortunats, o potser no tant, que la precarietat és una escola –mai no desitjada, i és clar– per reconèixer la nostra fragilitat, per entrenar la flexibilitat, per conrear la confiança), però a mi m’ajuda anar cada dia a la feina reforçant aquestes actituds que em fan més lliure, però també més agraïda. I demanar ulls per veure aquelles persones que estan en un risc potser més flagrant i fer-los costat.

Maria Antònia Bogónez Aguado

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s