Apostem per la pau. Sí a la cultura del diàleg

Segur que tots els lectors de “L’Agulla” signaríem aquest lema, que va ser el que encapçalava la VIII trobada del Foro Cristiano de Saragossa, organitzada per un seguit d’entitats creients, que tingué lloc el proppassat 12 de novembre de 2022.

Cada any el tema canvia, però enguany es dedicava a la noviolència, així, escrit junt, com un concepte que no és només l’absència de violència, sinó una lluita activa i sense violència per la justícia, amb una dimensió ètico-espiritual.

Participar en l’encontre va ser una alenada per despertar la consciència, just en aquest moment en què les nostres pantalles, les pàgines informatives s’omplen de notícies de guerres (millor, de la guerra d’Ucraïna, que encara deixa més en l’oblit les desenes de conflictes bèl·lics que esquitxen el planisferi), d’augments obscens en els pressupostos de despesa militar (el d’Espanya aquest 2023 s’incrementa en gairebé un 28 %, sense incloure-hi les partides que sibil·linament apareixen en partides d’altres ministeris), de víctimes de múltiples formes de violència, quan sembla que la nostra societat està condemnada al frontisme, a la radicalitat, als blancs i negres sense possibilitats de matisos, a populismes i extremes dretes que atien la confrontació…

Un centre municipal oferia el seu auditori per a uns centenars de persones. Una decoració sòbria, blanca, elegant donava un toc acollidor a l’escenari. L’acte es va iniciar amb una estona de pregària que va donar pas a les intervencions dels tres ponents: en Pere Ortega (vell conegut de l’antimilitarisme, del pacifisme, de la investigació en aquests temes a casa nostra), en Joan Morera (un jove jesuïta, teòleg i integrant del Grup de Treball en Noviolència Cristiana a Cristianisme i Justícia) i la Koldobi Velasco (professora universitària i activista en les causes de la pau i de la justícia, com l’antimilitarisme, l’antirracisme, el feminisme, la noviolència o l’ecologia).

El conversatori ho era realment. Tot fluïa suaument, amb un to d’estima i respecte entre ells, coordinat pel moderador, en José Ramón Lopez Goni. I malgrat el to, veritats que ens estimulaven a anar més enllà. Educació, estratègies, objecció fiscal, governança mundial, ecologia, seguretat alimentària, igualtat, emancipació, lluita per la pau, la vida en el centre, el feminisme, desobediència civil, provenció dels conflictes (sí, provenció, no és una errata, sinó espais d’acollida i diàleg de conflictes larvats que així no arriben a esclatar violentament), comunicació noviolenta són conceptes, entre molts d’altres, que van anar apareixent en el matí de reflexió. Suggeridor, oi? Doncs aquí podeu trobar tota la sessió gravada…

Ens obre a noves lectures, a anar endins, a fer passes actives, a optar per una comunicació noviolenta, a assumir compromisos, a optar per la pau com a actitud personal… I a posar les arrels en el propi evangeli. En Jesús i en el seu testimoni trobem vies per actuar sempre noviolentament, sense caure en el parany de pensar que qualsevol tensió no ve de Déu: hi ha una violència estructural (amagada) que per transformar-la cal que, des del voler el bé de l’altri, arribem a la tensió i a la lluita. La desobediència, ens assenyalà Joan Morera, és una lluita tensa.

Un acte al cor de la ciutat, a la plaça del Pilar, entre grups de passejants, mentre aixecaven les estructures del mercat de nadal, ens va permetre de fer visible el que havíem reflexionat… Un conte, unes pancartes amb el lema i la cançó “La guerrilla de la concòrdia” de Jorge Drexler van donar forma a un gest que culminava la trobada.

Encara, però, la comensalitat a la que som convidats i convidades com a persones mediterrànies i com a cristianes: un menú en un restaurant amb taules riques en compartir, barrejats els orígens, rostres amb somriures… Circularitat, conversa rica, desigs de continuar creant xarxes… Va ser la cirereta d’un dia entranyable, preciós, de reptes i de voluntats que es volen disposar a actuar.

No voldria, però, acabar la ressenya sense recomanar-vos que mireu els materials del Grup de Treball en Noviolència Cristiana de Cristianisme i Justícia, del que en Joan Morera és membre. Es tracten d’unes unitats didàctiques per a tothom que vulgui treballar el tema de la Justícia i la Pau en qualsevol àmbit de l’educació, formal i no formal. Mira’t el web de “Mou la noviolència”! Segur que hi trobes opcions per aplicar algunes (o totes) de les dotze unitats didàctiques que el componen.

Maria Antònia Bogónez Aguado

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s