Valors, som al número 200

Hem arribat, després de dinou anys de feina, al número 200 de la revista Valors, que podeu trobar a les principals llibreries de Catalunya i que funciona essencialment per subscripció: persones que fan una aportació anual per fer-lo possible, als quals vull manifestar el meu més sincer agraïment. Dic que “hem arribat” perquè som un projecte que implica cada mes a unes quaranta persones, algunes de les quals ho fan –com jo mateix– des del voluntariat i algunes altres com a professionals.

Primera reflexió: tant l’aportació que fan un seguit de persones com a voluntaris com la feina que ens brinden els professionals del ram que col·laboren amb nosaltres cada mes tenen molt de valor. Un valor diferent, però valor, al cap i a la fi. Uns perquè segueixen donant al projecte l’energia necessària perquè Valors existeixi i els altres perquè ens obliguen a anar fent un procés de professionalització que en garanteixi la continuïtat quan precisament l’energia voluntària pugui minvar.

De què parleu a Valors? De valors ètics i humans, dèiem al principi. Sí, així era al principi, sempre des d’una formulació assequible, que pogués arribar a tots els públics, lluny de l’academicisme (que ja té els seus espais de difusió). Però de mica en mica –han hagut de passar bona part d’aquests 200 números!– perquè poguéssim destil·lar una fórmula pròpia, un producte singular. Finalment hem acabat entenent que del que parlem és del nostre món, de les coses que passen, de “les coses que importen”, des de l’òptica dels valors. Amb les ulleres de l’ètica, si ho voleu dir d’una altra manera.

Segona reflexió: no sempre els projectes estan ben definits a la primera de canvi o, si ho volem dir de forma positiva, sovint els projectes van trobant el seu camí en la mesura que es van construint. Sí, allò de “se hace camino al andar”.

Però què sou, Valors? Una revista, només? Jo us he vist al Twitter i he sintonitzat un programa de ràdio a la meva emissora local que es diu Valors a l’Alça: això és vostre, també? Som una revista, afirmàvem inicialment, i la fem en paper perquè creiem en el periodisme escrit, que és el que es manté al llarg del temps, que suscita una lectura més reflexiva, més pausada. I 200 números després no hem variat aquesta concepció, però sí que hem anat afegint més capes a aquesta estructura comunicativa: gràcies al suport primer de Ràdio Estel i després de COMRàdio (ara La Xarxa, des de Mataró Ràdio) portem enguany deu temporades oferint el mateix, reflexió sobre l’actualitat a partir dels valors, a les ones radiofòniques d’una trentena d’emissores locals de Catalunya cada setmana. I hem fet també televisió, estem a les principals xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram…) i tenim el nostre propi diari digital, www.valors.org.

Tercera reflexió: sí, malgrat el que diguin alguns puristes, cadascun d’aquests mitjans, d’aquests estris comunicatius, fa el seu servei en la tasca de reflexionar al voltant dels valors. És més, a vegades, un tuit molt ben treballat és allò que permet accedir a una reflexió profunda i potent penjada al nostre diari digital, on també tenim col·laboradors específics.

Tots els nostres suports comunicatius són actualment en català. Però segur que ben aviat obrirem nous espais de difusió en altres llengües que ens permetran connectar-nos a altres públics i a altres xarxes de pensament i de col·lectius interessats en aquesta temàtica. I segur també que anirem desplegant aquest projecte que ens té el cor robat en altres formats, impensables ara mateix. No tenim por, de provar-ho, perquè al llarg d’aquests 200 primers números hem construït –ara ja sí– un projecte singular, innovador, que té una comunitat que l’empenta internament i externament i que el projecta amb força cap endavant, cap al futur. Ens hi acompanyeu?

Joan Salicrú

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s