Projecte “Cuidem l’Entorn” de la Parròquia de Santa Maria del Vilar

Església de Sant Antoni Ma Claret del Borràs / Castellbell i El Vilar


Fruit de la inspiració rebuda de l’encíclica del sant pare Francesc, Laudato si’, sobre la cura de la casa de tots, junt amb la preocupació per la degradació constant de l’entorn de l’església de Sant Antoni Maria Claret del Borràs de Castellbell i El Vilar, es va organitzar, des de la parròquia, un grup de voluntaris amb l’objectiu de retornar la dignitat a l’entorn de l’església i la rectoria, perduda al llarg dels últims anys. El nom que es va donar al projecte va ser el de “Cuidem l’entorn”.

La idea va ser molt ben rebuda per l’actual vicari, Mossèn Joan Ma Vianney Gakwandi, acabat d’arribar a la parròquia, i que va acceptar la iniciativa de molt bon grat, col·laborant activament en totes les tasques que s’han dut a terme. Tots plegats volíem oferir-ho a tothom per les Festes de Nadal, i així va ser.

Aquest projecte es va iniciar l’octubre de 2021 i la primera etapa va consistir en fer la neteja bàsica de l’entorn. Les primeres actuacions van ser retirar la brossa, netejar vidres i escales, eliminar llaunes, plàstics, i tot tipus de brutícia que deixem els humans sense cap mirament i per tot arreu, sense pensar que res ens pertany i que tot ens és concedit per tenir-ne cura i millorar la qualitat de vida de tots els homes. A continuació, un seguit d’activitats que ja van necessitar de l’ajut d’elements mecànics, com va ser el desbrossament del perímetre de l’església i rectoria, a on hi ha també diverses especies d’arbres plantats des de fa molts anys, bàsicament oliveres i ametllers, que es van podar cada un a la seva època. Finalment, un hort bastant gran que calia netejar abans de fer-hi i plantar-hi res més. En resum, s’ha volgut redescobrir la zona als ulls de tothom, mostrar-la neta i ordenada i, en successives etapes poder-la habilitar amb seguretat perquè petits i grans en puguin gaudir plenament.

Pel que fa a la part del temple pròpiament dita, es van netejar tots els bancs, imatges, i ordenar l’interior de la nau, a més de portes i vidres i pintar les baranes d’accés a l’església, que hem vist que no son pas poques. La finalitat, com hem dit anteriorment, era que les celebracions del Nadal oferissin una església amb el seu entorn el més acollidora possible a tothom que s’hi acostés. Cal destacar que el grup dels pessebristes del poble, van treballar de valent construint al seu interior un pessebre monumental, fet que va ser molt apreciat per tothom.

Actualment, s’han acabat de netejar i replantar els parterres de l’entrada, els quals haurem de demanar a la primavera que faci la resta amb l’ajuda del sol i l’aigua, i així arrelin les plantes que entre tots hem pogut plantar i que els veïns han aportat cedint esqueixos i consells. Tot vol el seu temps i la primavera cada any arriba puntual amb més o menys sorpreses.

L’hort serà la part més difícil i compromesa per la seva organització i la cura constant que requereix, però al mateix temps podrà servir de llibre obert a petits i grans, un pels seus descobriments de la vida i els altres per la seva saviesa i que no dubten en transmetre a les noves generacions. Serà un guany per tothom, i ens ensenyarà a conèixer millor els cicles de la natura i els nostres propis.

Tot el projecte, ha deixat constància que el treball col·laboratiu entre persones a vegades molt diverses però amb un objectiu comú, suma extraordinàriament; més que suma, multiplica i fa possible aconseguir resultats inesperats, creant vincles d’amistat entre tots que perduren en el temps. Volíem exposar la nostra experiència a tots vosaltres.

Montserrat Alavedra Farell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s