La pregària per la unitat dels cristians

L’ecumenisme és un moviment que té com a objectiu treballar per la unitat espiritual dels cristians, actualment dividits en diferents Esglésies (catòlica, ortodoxa, protestant, anglicana i altres Esglésies cristianes més minoritàries). La tasca ecumènica s’orienta vers diferents fronts: el diàleg teològic, la mútua col·laboració en iniciatives a favor de la pau, el progrés i el bé comú; la formació bíblica, la necessitat de donar plegats testimoni de Jesús amb la nostra vida cristiana enmig d’una societat cada vegada més allunyada de Jesús; i la pregària.

L’Octavari de pregària per la unitat dels cristians té lloc cada any del 18 al 25 de gener. Aquesta Setmana, durant la qual arreu del món s’organitzen celebracions, pregàries i cultes ecumènics especials, vol ajudar-nos a buscar la unitat dels cristians durant tot l’any i disposa d’uns materials per cada ocasió.

El primer Octavari per la unitat de les Esglésies fou el 1908. Aquestes dates van ser proposades el 1908 per Paul Watson per cobrir el període entre la festa de la confessió de sant Pere i la conversió de sant Pau. Més endavant, cap a l’any 1935, aquest octavari esdevingué una iniciativa, ja com a pregària per la unitat dels cristians, nascuda a França. En fou promotor un capellà, Paul Couturier. S’hi sentí cridat en acollir els russos que en un fort corrent immigratori es refugiaven a França. El contacte amb aquests cristians ortodoxos, va donar peu a una forma de pregària en la qual poguessin convenir cristians de les diverses Esglésies.

El qui fou arquebisbe de Tarragona, Josep Pont i Gol, sent encara bisbe de Sogorb-Castelló, l’any 1959 va promoure a la seva diòcesi aquesta pregària que, gràcies a l’aprovació diocesana que ell li atorgà, es divulgà per tot Espanya.

El Centre Ecumènic de Catalunya, amb estatuts aprovats l’any 1984, té el seus orígens en els primers assaigs de relacions de reflexió i pregària entre cristians iniciats l’any 1954. Compta amb afiliats anglicans, catòlics romans, protestants i ortodoxos de diverses denominacions. Aquest Centre tradueix al català i fa arribar a les diferents comunitats cristianes els materials per la Setmana de pregària per la unitat cristiana i, al llarg de l’any, també convoca trobades intercomarcals i interconfessionals d’estudi i de pregària. Publica trimestralment la circular Oikumene.

En diferents territoris arreu del món, comunitats cristianes evangèliques, anglicanes, ortodoxes i parròquies catòliques organitzen aquesta pregària, seguint, normalment algun lema cada any.

Quim Cervera i Duran

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s