Com viuen els joves la sexualitat?

Abordar la manera en què un grup tan gran i divers com els joves viuen la sexualitat és una tasca difícil perquè es tracta d’experiències molt personals que varien en funció de factors com, per exemple, el gènere, l’edat o la cultura. Per començar, cal definir alguns conceptes relacionats amb la sexualitat. Podríem fer un glossari tan llarg com aquest article, per tant, ens limitarem a dos conceptes que considero fonamentals per entendre la sexualitat: la identitat de gènere i l’orientació sexual.

Segons la guia pedagògica Dibuixant el gènere, la identitat de gènere és el gènere amb el qual una persona s’identifica: dona, home, ni una cosa ni l’altra… En la nostra societat, el gènere s’assigna als nadons en funció del sexe amb el qual neixen. Si tenen penis, es consideren nens i, si tenen vulva, es consideren nenes. Les persones que s’identifiquen amb el gènere que se’ls va assignar en néixer, són cisgènere, mentre que les persones que no s’hi identifiquen, són trans.

En canvi, l’orientació sexual la defineix el gènere de les persones que ens atrauen sexualment i/o romànticament. Si ens atrauen persones de diferent gènere, som heterosexuals. Si ens atrauen persones del nostre mateix gènere, som homosexuals. I, si ens atrauen persones de tots dos gèneres, som bisexuals. No obstant, el gènere no és binari, és a dir, hi ha persones que, com hem dit anteriorment, no s’identifiquen com a dones ni com a homes. Per tant, existeixen molts altres conceptes que defineixen identitats i orientacions sexuals més enllà de les que hem dit.

En relació a la identitat de gènere i l’orientació sexual, penso que hi ha dues qüestions fonamentals que tothom hauria de tenir en compte a l’hora d’interactuar amb altres persones. Per explicar la primera, ens hem d’imaginar un gat dins d’una capsa. Si heu conviscut amb un gat, sabreu que els agrada molt ficar-se en capses i que s’hi poden estar molta estona. No obstant, és possible que, si heu intentat ficar-lo vosaltres dins la capsa, hagueu observat que en sortia d’un salt de seguida que podia. Doncs passa el mateix amb les persones i les etiquetes. Ens podem trobar molt de gust amb una etiqueta amb què hem decidit identificar-nos, però no ens agradarà que una altra persona ens posi cap etiqueta perquè no ha estat la nostra decisió.

La segona qüestió és la bola de vidre. De vegades sembla que tenim una bola de vidre que ens diu l’orientació sexual de les persones i sovint, quan afirmem l’orientació sexual d’una persona que mai ens ha dit què li agrada, intentem raonar la nostra predicció amb arguments que poc o res tenen a veure amb l’orientació sexual, per exemple, les seves aficions o la seva manera de vestir. Doncs no. El fet que una noia sigui molt “masculina” no vol dir que li agradin les dones, de la mateixa manera que el fet que una noia sigui molt femenina no vol dir que li agradin els homes. Cal que deixem córrer la idea que l’orientació sexual de les persones és quelcom que es pugui endevinar per la seva manera de ser o per les coses que els agrada fer, i cal deixar de donar per fet que “la majoria” de persones són heterosexuals.

Dit això, com hem dit al començament, no es pot generalitzar sobre la manera en què els joves vivim la nostra sexualitat perquè és segur que molts i moltes joves no es sentirien identificades amb aquestes generalitzacions. En la meva experiència com a jove i com a persona que treballa amb joves, hi ha joves que estan molt posades en tots aquests temes i que tenen molt clar el que busquen en una relació sexual i/o romàntica i el que no. Però també hi ha joves que no tenen clara la seva identitat de gènere o la seva orientació sexual, que la tenen clara però no s’hi senten còmodes, que no saben expressar què els agrada o què volen quan tenen relacions sexuals, etc. No obstant, crec que estem avançant cap a millor, només cal que ens mantinguem alerta per no perdre el que ja tenim guanyat.

Maria Outomuro

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s