Una agulla enfilada

El maig de 1996, a Espanya, es va acabar el govern de Felipe González i va pujar al poder José María Aznar. A Catalunya, feia ja setze anys que governava la dreta nacionalista de Jordi Pujol, i a l’Església en feia divuit que s’havia iniciat l’hivernal pontificat de Joan Pau II. Males perspectives, sens dubte.

Però alhora, aquell mateix maig, a Itàlia s’havia iniciat una cosa nova, que generava il·lusió. I és que, derrotant el primer govern de Silvio Berlusconi, s’havia iniciat el govern de L’Ulivo, L’Olivera, una aliança del Partit Democràtic de l’Esquerra –hereu del Partit Comunista–, els sectors progressistes de la desapareguda Democràcia Cristiana, i altres grups de socialistes, cristians d’esquerres, i fins i tot alguns liberals, encapçalats tots ells per un antic democratacristià de prestigi internacional, Romano Prodi. Era una esperança, una finestra de futur.

En aquest clima, una quanta gent, concretament Jaume Botey, Joaquim M. Cervera, Salva Clarós, Kitty Guirao, Tere Jorge, Josep Lligadas, Josep Pascual, Marc de San Pedro i Mercè Solé, tots cristians i d’esquerres, ens vam proposar, des de l’àmbit cristià, ajudar una miqueta a crear “esperit d’Olivera” aquí a casa. Ho dèiem així i, sense citar l’Olivera, ho explicàvem així a l’editorial del primer número, que duia el títol mateix d’aquest article i que us transcric íntegrament, perquè expressa molt bé, em sembla, el propòsit que ens ha guiat durant aquests 25 anys i que sens dubte ens continuarà guiant en el futur. És interessant llegir aquest text fixant-se en quines coses continuen iguals i quines han canviat:

No costa gaire, en els moments que estem, analitzar amb tons una mica dramàtics el que ens passa, perquè hi ha motius.

L’ofensiva de la dreta sembla imparable: s’està creant, i ara sense pors, a rostre descobert, una societat que deixarà cada cop més gent al marge. I la resposta de l’esquerra és feble, sense capacitat de proposar alternatives veritables o sense capacitat de fer-les creïbles i estimulants, i amb molt poca unitat.

Els cristians i cristianes d’esquerres, a sobre, patim una Església àtona i de poca llum, i no tenim gaires canals per ajudar a fer-ne el que somiem que hauria de ser: una empenta de transformació, de vida nova, de conversió en la línia del que Jesucrist deia. Jesucrist i la seva comunitat son el punt de referència que ens fa viure, i “sense ell no podríem fer res”, però trobem a faltar tantes coses…

O sigui que hi ha motius per analitzar amb tons una mica dramàtics el que ens passa.

Però l’anàlisi no té poders per aturar la vida, sinó al contrari. I el cas és que, com algun autor important ha dit, situacions com aquestes són ideals per mirar de reforçar el pensament, per dir-nos el que volem, per recordar-nos les possibilitats.

Per això, un grup de gent que compartim plantejaments polítics d’esquerres i que anhelem una Església oberta i renovada, ens hem animat a enfilar modestament aquesta agulla que ara teniu a les mans. Per anar creant reflexió i pensament des d’aquest espai vital que compartim. Per fer aflorar idees, projectes i propostes, potenciar el que ja tenim i és valuós… i fer-nos mútuament presents.

Aquí teniu, doncs, aquesta publicació, que de moment sortirà quatre cops l’any. Esperem que ens anirà bé a tots plegats. I no només als que compartim la definició que ens hem fet el grup promotor, sinó que serà una aportació (modesta, cal repetir-ho) per a altres amigues i amics amb els quals estem en bon i agradable diàleg.

El primer número va sortir l’octubre d’aquell 1996, amb una capçalera dibuixada per la Mercè Gallifa i que és la que ara continua encapçalant la revista. Aquell primer número el podeu llegir escanejat si cliqueu aquí. I ja portem vint-i-cinc anys. A la pàgina següent la Mercè Solé us explicarà més aventures d’aquest trajecte. Felicitem-nos tots per haver-lo fet!

Josep Lligadas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s