Exposició Banksy a Barcelona: per no quedar-nos amb el titular

Banksy és un artista dels que aconsegueixen ser notícia. Sap unir denúncia política, poesia i ironia. Sap provocar, conscienciar, fer-nos dubtar. Sap que el seu anonimat reforça el mite. I sap allò que el farà sortir a totes les televisions del món: recordeu les imatges de la subhasta d’art, on, en el moment que adjudiquen la seva obra a un preu astronòmic, aquesta s’autodestrueix? Així és Banksy.

El perill, com passa sovint, és quedar-nos només en allò que és notícia, en el titular. Aquest estiu, i més enllà, l’espai Trafalgar de Barcelona ens permet, a través de l’exposició The World of Banksy, descobrir-lo més a fons. Una part de l’exposició està dedicada a petites rèpliques de les seves obres gràfiques que ens conviden a veure el món amb ulls crítics: algunes molt conegudes, d’altres no tant. L’altra part, més immersiva, inclou reproduccions a gran escala: còpies de murals que ens traslladen a París, a Palestina, al mur de Berlín, als Estats Units… Tant si sou coneixedors del món Banksy com si només l’heu descobert superficialment, recomano aturar-se a llegir tranquil·lament, i una per una, la petita ressenya que acompanya cada obra i que ens posa en context de forma breu i clara. Complementen de forma idònia l’exposició alguns racons amb contingut audiovisual. Per tant, no ens quedem només en obres com “Sempre hi ha esperança”, coneguda com la nena del globus, o l’anti-militarista “El llençador de flors”… i fem immersió. Val la pena.

I per cert, en sortir, inevitablement anireu a parar a la botiga amb una àmplia oferta de marxandatge, cosa que molt ‘esperit Banksy’ no és. Però vaja, d’alguna manera, a les ments inquietes que conec també les ha remogut… i això sí que és més ‘banksyià’.

Espai Trafalgar. C/ Trafalgar, 34 – Barcelona
Horari: De dilluns a diumenge, de 10:00 a 20:00. Preus: de 9 a 12€. Gratuït: Infants fins a 6 anys i persones amb Grau de Discapacitat. Visites guiades: dilluns. Fins al 31 de desembre.
Més info: www.espaciotrafalgar.es

Maria-Josep Hernàndez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s