Les grans manifestacions multitudinàries mundials

Des de fa uns quants anys observem i participem de diversos tipus de manifestacions força multitudinàries: contra la guerra de l’Irak, el 15 M, el moviment sobiranista català, a favor dels immigrants i refugiats, per la pau, per una vivenda digna, per un treball decent, el Dia de la Dona 8-M, contra la desigualtat i la pobresa, per la democràcia a Hong-Kong, el moviment ecologista per un canvi energètic sobre el canvi climàtic, i darrerament contra el racisme a tot el món. I altres que ni ens n’assabentem.

Totes elles expressen un gran malestar social popular mundial, que es canalitza segons el moment, la situació, el fets que esdevenen, o la influència dels mitjans de comunicació, per una temàtica o per una altra.

Totes elles apunten, unes amb més explicitació que altres, per un canvi de model social, ecològic, humà.

Totes elles duren un temps, potser de les que aguanten més temps són les del moviment d’emancipació nacional català. També les manifestacions de l’1 de maig, que fa anys que es mantenen. Al cap d’un temps s’esllangueixen, i potser tornen a aparèixer, encara que no sigui referent a la mateixa o exacta reivindicació anterior.

En moltes d’elles les persones es repeteixen. Però segons el tema agrupen altres sectors que en una altra manifestació potser no hi han participat.

Totes elles, per més gent que hi participi, no aconsegueixen els objectius o no troben resposta a les protestes expressades. Es va gestant un sentiment d’impotència, de fracàs i de consciència de la força que tenen els grans poders econòmics i polítics del món per no canviar i seguir mantenint els seus poderosos interessos. Aquests estan reforçant una gran injustícia mundial, social i ecològica, i estan enclavats en el “misteri de la iniquitat”, que produeix tantes víctimes innocents, des de fa segles.

Totes elles presenten temes claus, fonamentals que demanen i “clamen al cel”, canvis profunds.

Ara bé, poques d’elles tenen un projecte clar, transparent, ben presentat, pedagògicament explicat, sòlid, atractiu, coherent i global que respongui, de manera completa, a tots els grans problemes plantejats en el món, que afecten a tota la població mundial. Fa la impressió que hi ha molts temes (tots relacionats), que a nivell teòric es van unint en moltes anàlisis cada cop més interessants (de diversos experts) i que van calant en el poble. Però que a la pràctica encara es necessita més temps de maduració (o més crisis que ens van donat lliçons, però que són doloroses, per a molta gent) perquè es vinculin amb força. Aquest dèficit deu ser un dels factors propis que influeix en la dificultat de continuïtat i en el fracàs d’aquestes manifestacions i moviments socials. Potser també cal més creativitat (que ja n’hi ha i cada cop més) per inventar noves formes de mobilització, de protesta i de proposta. El temps dirà. Una generació és de curta vida per meravellar-nos i experimentar els canvis anhelats.

Quim Cervera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s