L’impacte d’Oikocredit

El passat mes de gener un grup de 30 persones de 17 nacionalitats, sòcies, membres dels equips directius i equips tècnics de diferents associacions de suport europees, i tres representants de les oficines de Ghana, Kenia i Jamaica, vàrem tenir la oportunitat de participar en el “Study Tour 2020” a la república de Ghana. L’objectiu era conèixer les organitzacions finançades per Oikocredit, els agricultors, comerciants, famílies, cooperatives de dones, i altres col·lectius beneficiaris finals dels microcrèdits i les inversions.

Oikocredit és una cooperativa democràtica i participativa sense ànim de lucre, va ser fundada l’any 1975 als Països Baixos, i té com a missió principal atorgar préstecs a organitzacions i entitats financeres locals a països del sud, a partir dels dipòsits de les sòcies dels països Europeus i Canada. Treballa amb transparència i criteris ètics d’inversió, en els sectors de la inclusió financera, l’agricultura i les energies renovables, amb polítiques de finançament adreçades a grups que no tenen accés al crèdit comercial, per potenciar inversions productives i econòmicament viables i que tinguin un impacte socioeconòmic i ambiental positiu (economia social i solidària).

Oikocredit internacional té la seva seu social a Amersfoort (Països Baixos) i disposa d’una xarxa de 28 organitzacions de suport (SA) i 4 oficines estatals, que fan la difusió i la captació de sòcies en els seus territoris. Als països del sud disposa de 21 oficines regionals que donen servei a 684 organitzacions sòcies de 69 països. Un capital pendent de 1,047 M€ i 37,6 milions de persones beneficiaries, majoritàriament col·lectius de dones i cooperatives, que amb l’accés als microcrèdits milloren la seva vida i la del seu entorn familiar. L’oficina d’Accra, gestiona i coordina els projectes finançats a la republicà de Ghana i països de l’Àfrica occidental. Els seus clients principals són intermediaris financers que donen accés al crèdit a famílies que no en tindrien a través de la banca comercial. També participa directament en el finançament o en el capital d’algunes organitzacions com FEDCO en el sector de cultiu del cacau i PEG en el de les energies renovables, entre d’altres.

Una de les visites que vàrem fer va ser a una seu regional de FEDCO i a alguns dels seus agricultors. FEDCO és una societat limitada, implantada a 6 regions de Ghana amb un total de 2.000 PC (comunitats locals d’agricultors), en total uns 60.000 productors de cacau, que a banda de donar finançament i logística als agricultors, destina part dels seus beneficis a millores socials de les comunitats, manteniment d’escoles, biblioteques i altres serveis a la comunitat.

Després de més de 10 hores de carreteres “africanes” vàrem arribar a la ciutat de Tarkwa per visitar la seu regional de FEDCO. El magatzem central té un total de 12 empleats i gestiona 5 comunitats d’agricultors. Acompanyat de personal de FEDCO ens dirigim a Pieso, una petita comunitat rural a una hora de Tarkwa, per conèixer una plantació i entrevistar-nos amb un dels agricultors que ens espera.

En Paul Bukiroh Appiah ens rep molt amablement i ens explica que treballa a la seva granja des dels divuit anys i dona seguiment a la feina del seu pare que també cultivava cacau. Ens comenta que té uns 600 arbres en una plantació de 15 acres, la majoria dels arbres tenen cinc anys, la producció comença a partir del tercer any. En comparació amb altres agricultors de la zona considera que la seva granja és mitjana. La compra dels arbres de cacau, la va poder realitzar accedint a un préstec d’un banc rural. En Paul té tres fills i dues filles, tots van a l’escola i espera que segueixin fins a l’educació superior, i en el seu temps lliure ajuden a la granja. El seu somni és que els fills es facin càrrec de la granja i així puguin assegurar la seva vellesa.

Ens desplacem fins a la plantació i ens explica el cicle de cultiu i recollida del cacau. Les beines de cacau maduren tot l’any, per la qual cosa cal un seguiment diari, tot i que hi ha una gran concentració de feina els mesos d’octubre a maig. Tant bon punt les beines estan madures es tallen o recullen del terra i s’extreuen les llavors a mà, per col·locar-les en un llit de fulles de plàtan i deixar-les fermentar uns sis dies, al costat dels arbres. Passat aquest període, les recullen i les porten cap al poblat per escampar-les en taules d’assecat, el procés s’allarga de tres a sis dies en funció de la intensitat solar, s’ha d’anar remenant durant el dia i tapar-ho a la nit perquè no agafi humitat. Una vegada acabat el procés d’assecament es posen en sacs de 64 Kg, i esperen que el transport de FEDCO els passi a recollir per portar-los al magatzem del districte, passar els corresponents controls d’humitat i de qualitat i des d’allà als ports de sortida del país.

En Paul ha compartit amb el grup, la seva passió per treball de la terra, les seves preocupacions, les necessitats per millorar la feina a la plantació i el neguit per l’educació i el futur dels seus fills. En Paul i la seva família són un bon exemple d’aquest 37 milions de beneficiaris finals dels projectes de finançats per Oikocredit.

Vull acabar agraint a l’equip d’Oikocredit l’organització d’aquest estudi a Ghana i la oportunitat de participar-hi. Malgrat que fa anys que som col·laboradors d’Oikocredit, el fet de conèixer els responsables als països del sud, els clients directes en els sectors financers, agrícoles i de les energies renovables i sobretot el contacte directe amb els agricultors, les famílies i les comunitats de dones, beneficiaris finals del finançament i la constatació del impacte positiu en les seves vides, ens anima a seguir col·laborant amb Oikocredit i fer-ne difusió en el nostre entorn.

Per a més informació podeu visitar http://catalunya.oikocredit.es/ca/

Domènec Creus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s