Falques a tot arreu

Per parar els peus a l’extrema dreta

A finals de gener, amb motiu del dia contra la violència masclista, les dones d’ICV-EUiA de Viladecans, que és el meu poble, van decidir que calia “actuar”. I un cop decidit això, van decidir que no li donarien a la paraula actuar el sentit habitual que se li dona en aquests contextos de lluita social, sinó que li donarien un altre dels sentits que la paraula té: el teatral. I ens van convocar a una mena d’espectacle format per diverses petites actuacions, molt ben fetes, de diverses dones de la població, amb algun afegit vingut d’algun altre poble del voltant.

La cosa, ja dic, va estar molt bé. I una de les actuacions, la d’una noia que ens va fer mirar en silenci tot el procés de preparació i execució de la pintura d’una cara de dona plorant, a mi em va semblar especialment atractiu i em va donar la idea de tractar, en una secció que faig a la revista litúrgica Galilea.153, el tema de les estones en què a la missa hauríem d’estar mirant, sense fer res més: concretament, la preparació de les ofrenes i la fracció del pa.

Vaig escriure l’article per a la meva secció, però no ho vaig fer parlant només del tema directament litúrgic, sinó explicant també d’on m’havia vingut la idea. Vaig parlar, doncs, de la meva participació en un acte contra la violència masclista, cosa que donava més amenitat a l’article, i que, sobretot, mostrava –sense haver de fer cap adoctrinament– que és bo estar en aquestes coses.

Jo crec que algú que escriu, o algú que posa exemples a classe si és mestre, o algú que fa de catequista, o algú que simplement xerra amb el veí, pot col·locar amb molta facilitat, si vol i s’ho proposa, moltíssimes “falques” que mostren com a coses naturals i bones aquelles coses que, precisament, l’extrema dreta tant blasma. I això ajuda a contrarestar la ideologia que l’extrema dreta propugna.

Josep Lligadas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s