SETEM, els 50 anys que van del 1968 al 2018

Corria l’any 1968 quan en Francesc Botey decideix fundar un secretariat -conjuntament amb altres escolapis- pel llavors anomenat tercer món. Així va néixer SETEM. Com deia el filòsof Ortega y Gasset, jo soc jo i les meves circumstàncies. I quines eren les circumstàncies, el context d’aquell moment? Guerra Freda entre el 1r món (capitalista) i el 2n món (comunista); descolonització de molt països (inclosos al 3r món); Primavera de Praga, un intent de “socialisme amb rostre humà”; revolta de maig del 68 (sigueu realistes, demaneu l’impossible…); Caputxinada el 1966; Estiu de l’Amor hippie el 1967; The Beatles encara gravaven discos, amb cançons com All You Need Is Love o Revolution. En fi, un context interessant per néixer, no?

En Francesc Botey, poc temps després, va ser ficat a la presó de Zamora durant un any pel règim franquista, per denunciar la situació que patien els gitanos al Camp de la Bota. Allà, ell havia format un grup de professors disposats a tot per tal que aconseguissin accés a l’educació, aplicant les teories pedagògiques alliberadores de Paulo Freire. Finament, l’any 1971 en Francesc (que mentre era a la presó va ser substituït al Camp de la Bota pel seu germà Jaume) fou destinat a Mèxic, on va viure fins a la seva mort.

En aquestes circumstàncies, la vida inicial de SETEM va ser accidentada i curta i durant bastants anys l’organització va restar en estat d’hibernació. Va ser a mitjans dels anys 80 quan el també escolapi Andreu Trilla, que casualment havia viscut el maig del 68 a Paris, i que coneixia en Jaume Botey, va rebre l’encàrrec de tornar a posar en marxa SETEM. Aleshores es va decidir fer-ho en forma d’associació, desvinculada formalment de l’Escola Pia.

Aquí comença la segona etapa de SETEM Catalunya, que continua fins els nostres dies, com a associació independent de solidaritat internacional. I ara afegeixo Catalunya al nom perquè els anys posteriors van anar sorgint altres SETEM a diferents territoris de l’Estat, que l’any 1995 es van associar creant la Federación SETEM. En aquesta segona etapa, en Jaume Botey, que malauradament ens va deixar fa uns mesos i que crec que no necessita presentació, hi ha tingut un paper destacat, com a membre de junta o com a formador.

I què ha fet SETEM Catalunya durant tot aquest temps? L’activitat més emblemàtica són els Camps de Solidaritat i potser recordeu que la Maria Antònia Bogónez va escriure un fantàstic article sobre ells en aquesta mateixa revista. I ara entra en escena l’Arcadi Oliveres, activista que tampoc necessita presentació i que va conèixer en Jaume Botey a partir del seu germà Francesc, al qual visità a Mèxic en el seu viatge de noces. L’Arcadi ha estat una peça clau durant tot aquest temps en la formació de les persones participants de Camps. Quin privilegi!

Per què més existeix SETEM? Bàsicament, per denunciar injustícies globals i per proposar alternatives. Ha denunciat, entre altres: els Tractats de Lliure Comerç; les condicions de treball a la indústria del tèxtil, de l’electrònica o de les sabates; o el finançament de la indústria armamentista per part dels bancs espanyols. I a nivell d’alternatives, porta anys amb propostes que tenen una repercussió creixent: la Comercialització Justa, la Banca Ètica, la Compra Pública Ètica, l’Economia Social i Solidària, Pam a Pam o el Mobile Social Congress.

Per l’entitat han passat diferents persones, activitats o campanyes però crec que puc afirmar que, en tots aquests anys, conjuntament amb altres organitzacions, SETEM ha treballat per la solidaritat i la justícia global, tenint ben present això que Galeano va explicar tan bé: “A diferencia de la solidaridad, que es horizontal y se ejerce de igual a igual, la caridad se practica de arriba hacia abajo, humilla a quien la recibe y jamás altera ni un poquito las relaciones de poder: en el mejor de los casos, alguna vez habrá justicia, pero en el alto cielo. Aquí en la tierra, la caridad no perturba la injusticia. Sólo se propone disimularla”.

Per celebrar aquest 50è aniversari, us esperem el dia 1 de desembre a partir de les 11 hores al Casal Girapells de Barcelona.

Jaume Osete

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s