Comentari al llibre de l’Oriol Xirinachs: “Tornem Jesús als pobres” (1)

Oriol Xirinachs ha escrit aquest llibre profund, inspirat, ple d’experiències i Tornem Jesús als pobresreflexions personals, clar, entenedor, pràctic i útil amb propostes per ser treballat.

En una primera part, “Ai de mi si no anunciés l’Evangeli”, intenta “justificar l’exigència evangèlica de fer als pobres destinataris de la persona de Jesús, ja que la Bona Nova és font d’una alegria que dóna sentit últim a la vida, a la qual tenen dret”, i no solament deixar els pobres com a simples destinataris de l’acció social, necessària però que segons l’autor no és tota l’evangelització.

En cada capítol després d’uns encertats, incisius, i innovadors comentaris d’algunes cites evangèliques, des de la perspectiva dels pobres, se’ns ofereixen uns textos de diferents autors molt ben escollits.

En una segona part dóna “unes pistes per ajudar a fer que aquells que fan camí amb els pobres, puguin descobrir la felicitat i es sentin cridats a comunicar-los-la”.

Cada capítol de la segona part està estructurat en cinc parts: Església al món; Jesús i els pobres; el cristià i els pobres; un qüestionari i uns texts evangèlics.

La lectura del llibre m’ha fe bé. M’ha donat a conèixer un conjunt d’aspectes de Jesús per a mi força nous i en especial he gaudit de les anècdotes i ironies divertides que l’autor relaciona amb el tema, tot manifestant aspectes i detalls,  del nostre fer quotidià.

En la meva afectuosa crítica em centraré en els punts següents:

1. La divisió entre nosaltres i ells

Al meu entendre no crec que hi hagi una frontera massa clara entre nosaltres i els pobres. L’autor ho afirma (a la plana 15) però en el discurs m’ha semblat que no es té prou en compte. De fet tots tenim les nostres pobreses, i fragilitats.

2. Qui són pobres?

Com diu el capítol: “Ens cal retrobar el pobre que som tots” (planes 50-52), tots som pobres, en diferents aspectes de la vida. Ara bé, aquest capítol, hauria d’afectar tots els altres i fa la impressió que en els altres capítols segueix pesant la frontera entre ells i nosaltres. Com molt bé diu Oriol Xirinachs ens cal fer un procés de “desburgesització”, d’empobriment. De fet l’ Església, per la situació en la que el nostre sistema social l´està col·locant, l’està fent per força.

3. Què és evangelitzar?

Penso que la paraula evangelitzar l’estem fent servir molt en els ambients clericals i religiosos, i en els textos del magisteri. I per això sospito que quan en parlem massa és que alguna cosa no va bé. O tenim nostàlgia d’altres èpoques, o no estem satisfets, o no entomem seriosament la crisi social, política, cultural religiosa i eclesial que vivim. Em sembla que és una paraula força “tramposa” en la qual cadascú imagina realitats diferents.

Estar al costat, acompanyar, tirar endavant accions contra la injustícia social, ¿realment creiem que a tot això li manca alguna cosa per ser realment evangelització?

¿Què vol dir proclamació explícita que Jesús és el Senyor? Si ens posem davant d’un pres que visitem, ¿què significa? En l’imaginari eclesiàstic podem pensar que dir la paraula Jesús o fer una referència alguna paraula o gest d’Ell, en algun moment de la conversa, és evangelitzar de ple. Però és això?

Fàcilment confonem evangelització amb “proselitisme” o amb “predicació”, encara que sigui per la via negativa del rebuig a aquests tipus d’accions.

A més, força dels pobres del nostre entorn o són musulmans, o indiferents. O no volen saber res de religió, o tenen una religiositat popular, que pot ser un vehicle o també un obstacle per a la Bona notícia.

Vegeu continuació

Quim Cervera

Vegeu comentari de Josep Lligadas

2 pensaments sobre “Comentari al llibre de l’Oriol Xirinachs: “Tornem Jesús als pobres” (1)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s