Dones invisibilitzades: Mafalda

De dones, el nom de les quals es coneix i es valora, n’hi ha moltes, però de dones invisibilitzades pel patriarcat de tots els temps, encara n’hi ha moltes més. Per això avui voldríem recordar-ne alguna de la qual generalment no es recorda ni el nom.

Situem-nos en la nostra època medieval, el nom de Mafalda crida l’atenció. A la nostra generació, aquest nom ens suscita la creació de Quino, que per cert la fa quedar sempre molt bé, però una Mafalda de veritat, a casa nostra, d’on ve i què en podem dir de la seva vida?

Mafalda va ser comtessa de Barcelona i vescomtessa de Narbona. Va néixer cap el 1059 o 1060 a Sicília. Filla de la princesa Sikelgaita de Salern i el seu marit, el noble normand Robert Guiscard l’Hauteville, duc de Pulla i de Calàbria.

L’any 1078, quan tenia uns divuit anys, amb la intervenció del papa, interessat a lligar matrimonialment els casals normands amb la noblesa mediterrània, la casen amb Ramon Berenguer II de Barcelona. La família comtal catalana ja havia viscut, per motius d’herència, el tràgic assassinat de la mare dels bessons, la comtessa Almodis, a mans del seu fillastre Pere Ramon, fill primogènit del primer matrimoni del comte Ramon Berenguer I. Quan morí aquest el 1076, el seu testament originà encara més rivalitats i turbulències perquè deixava indivisa l’herència comtal a tots dos bessons, els quals havien de governar el país en règim de condomini. El testament de Ramon Berenguer especificava que, en cas de mort d’un dels dos germans, l’hereu del mort no podia heretar fins a la mort de l’altre germà.

Mafalda, doncs, passà a integrar-se en una família on planava la tragèdia, i molt aviat es trobà amb la mort de prop. L’onze de novembre de 1082 donà a llum a qui seria Ramon Berenguer III. Molt poc després, el 5 de desembre del mateix any, el seu marit fou assassinat a Gualba quan es dirigia a Girona, i el seu cos llançat Sepulcre_de_Ramon_Berenguer_II_Catedral_de_Gironaal Gorg del Comte. Es trobà isolada i sense recursos a causa de la sobtada mort del comte. Ja aleshores la veu popular atribuí l’assassinat a ordres secretes del seu germà bessó, que ha passat a la història amb el malnom d’El Fratricida. Entre els anys 1085 i 1087 la casaren amb Aimeric I, vescomte de Narbona, amb qui tingué sis fills, els quals van tenir bona relació amb el seu germanastre.

Cal remarcar que actuà en tot moment amb la intenció de protegir el fill gran, sense desemparar els fills tinguts del segon matrimoni. Aconseguí que aquests recolzessin el germà gran i creà llaços molts forts entre ells, especialment amb Aimeric II hereu del comte de Narbona.

L’any 1096, Berenguer Ramon el Fratricida marxà en peregrinació a Terra Santa on morí vers l’any 1097. Poc després Mafalda quedà vídua per segona vegada. Llavors va tornar a Catalunya a l’ombra del fill gran i continuà com ho havia fet des que es casà amb Ramón Berenguer II Cap d’Estopa, perquè mai havia deixat de considerar-se comtessa de Barcelona. En les seves últimes aparicions signava com vídua, i mare de Ramon Berenguer III.

No descuidà mai els drets del seu primer fill. Quan el 1097 Berenguer II mor, el primer fill de Mafalda esdevé als quinze anys comte de Barcelona i inicia un mandat remarcable que el farà merèixer el sobrenom d’El Gran. Mafalda retornà a Catalunya l’any 1105, fundà el monestir de Valldemaria, a Hostalric, prop d’on havia mort el seu primer marit i es retirà al cenobi de Sant Daniel de Girona, al qual havia dotat generosament.

Fou enterrada al costat de la porta principal de la catedral de Girona on estava sebollit el seu marit Ramon Berenguer II. A finals del segle XIV els dos sepulcres es desferen i les restes es traslladaren a la part sud de l’església, a un sarcòfag nou, obra de l’artista Guillem Morei.

No per ser comtesses, les dones s’estalvien la manipulació de les seves vides segons els interessos dels poderosos.

M. Pau Trayner i Vilanova

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s