Reconstruir Europa – Editorial –

L’Europa sorgida de les cendres de la II Guerra Mundial, amb una trajectòria reeixida de pau i de benestar, ha estat durant molts anys punt de referència i anhel per a països que, com el nostre, han viscut dictadures de caràcter divers, amb dèficits democràtics i desigualtats de tota mena. El discurs democràtic, políticament correcte, la riquesa que han generat els fons europeus, la normativa protectora de determinades polítiques socials o mediambientals han conviscut amb un escàs rigor a l’hora de verificar que els nous i els vells països de la Unió Europea realment fossin democràtics, transparents econòmicament i s’allunyessin de males pràctiques com la corrupció, la discriminació o la desigualtat social. Però la maquinària administrativa europea sembla que s’ha empassat uns quants camells, potser perquè l’objectiu real era la creació d’un mercat comú i liberal i potser també perquè molta gent a Europa hem abandonat drets i deures de ciutadania per passar-nos al consum compulsiu.

Els reptes que ara tenim davant exigeixen una reconstrucció d’Europa: la fractura de l’Estat del Benestar, l’atur endèmic, la precarietat laboral, la marginació dels joves, l’arribada de la immigració empesa per la fam (amb relació o no amb els països que havien estat colònies europees), la convivència entre diverses maneres d’entendre la vida, el clam dels refugiats de les guerres encobertes o no que assolen el món, els atemptats terroristes en sòl europeu… Probablement hi hauríem d’afegir la insostenibilitat del nostre estil de vida, tan depenent dels combustibles fòssils, que, més tard o més d’hora, passarà factura.

La resposta dels països europeus fa por. Sense preguntar-se per les causes dels problemes, es prenen decisions involutives de caire militar o policial i s’advoca per polítiques de rebuig, de discriminació, de retallada de drets i de llibertat d’expressió, d’estigmatització de l’estranger, en una Europa que es descobreix atemorida, insolidària i molt poc cohesionada. La proposta danesa de confiscació dels béns dels refugiats n’és una mostra.

Cal treballar molt activament des de la política per construir la fraternitat real, d’acord amb els tan lloats valors republicans (o cristians, posats a fer). Des de la complexitat i la petitesa, des del nostre entorn i amb projecció universal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s