La música en el castillo del cielo. Un retrato de Johann Sebastian Bach.

La música en el castillo del cielo. Un retrato de Johann Sebastian Bach. John Eliot Gardiner. El Acantilado 312. Quaderns Crema: Barcelona 2015.

John Eliot Gardiner és un músic anglès especialitzat en la interpretació amb criteris històrics de la música barroca. És a dir, busca que la música adquireixi una sonoritat i una forma d’interpretació semblant a la de l’època en què va ser composta. En directe només l’he pogut escoltar una vegada, amb les Vespres de la Mare de Déu de Monteverdi al Palau de la Música i és una experiència que, si no és per intervenció d’alguna mena de demència, crec que no oblidaré mai.

Doncs ara s’acaba de publicar en castellà un completíssim estudi sobre Bach, el nucli del qual també es pot veure en un documental de la BBC (https://www.youtube.com/watch?v=_OA_wOqgec0). Una obra que permet una aproximació a la persona de Bach des de perspectives molt diverses: el context històric, la seva formació musical, els camins de la seva generació de músics, el luteJohann_Sebastian_Bach__1Aranisme i el pietisme, la seva religiositat, la família, la relació amb els nuclis de poder… Gairebé 900 planes! I és clar, una obra escrita des de l’experiència de la interpretació de Bach al llarg de tota una vida. Us enganyaria si us digués que és facilíssima de llegir, però és cert que aconsegueix mantenir l’interès per als qui, com jo, no som músics però ens agrada molt Bach. Les qüestions més tècniques es poden deixar de banda sense perdre el fil. Això sí, el llibre és força car (44 €). Però no em penedeixo gens d’haver-lo comprat.

Mercè Solé

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s