Congrés Laïcat XXI. Una valoració

Els passats dies 2 i 3 octubre 2015 es va celebrar a Poblet el Congrés Laïcat XXI amb el lema: “Ser més Església, servir més el món”.

El van convocar un grup de laics i laiques de moviments eclesials i de parròquies.

El divendres dia 2 al vespre es va fer una pregària molt concorreguda. I el dissabte dia 3 després de l’acte inicial ens vam distribuir en tres eixos. Cada eix tenia 6 o 7 tallers, o taules rodones, o aportacions/debat o conferències sobre diferents temes.

Vaig participar en un espai de cada eix, i no sé com van anar els altres tallers, xerrades i taules rodones. En els que vaig assistir no hi va haver massa temps per al diàleg. Em va semblar que escoltàvem als de la taula però no treballàvem unes qüestions per arribar a unes conclusions més o menys consensuades. Tampoc vaig saber si es recollia el que els participants en el diàleg van aportar. El mètode el vaig trobar, doncs, poc participatiu, i amb poques possibilitats per construir un discurs junts, o per compatir i aprendre experiències d’altres.

A-laicat-seglaXXIAl meu entendre, menys algunes excepcions, la “filosofia” eclesiològica dominant, em va semblar intuir que planava en aquesta separació “clàssica” entre clergat i laïcat. Separació que situa fonamentalment els laics i laiques en el món (encara que accepta que tenen una responsabilitat, capacitat de decisió i servei dins l’Església) i els clergues (“separats”, “sagrats”) i religiosos o religioses en l’àmbit de l’Església (encara que accepta que tenen responsabilitats ciutadanes). Aquesta visió no ens ajuda, al meu entendre, ni a analitzar el que és l’Església, en el present, i encarada vers el futur, ni a l’hora de proposar comportaments als diversos i variats membres de les comunitats cristianes. Tots i totes (siguem capellans, religioses i religioses, o laics i laiques) estem en el món, i estem condicionats per la societat, la cultura i el país que ens ha tocat viure, i estem cridats al compromís sociopolític i al treball per construir una societat mes justa i per fer avançar una Església més fidel a l’evangeli, on tots i totes tenim la responsabilitat de dir la nostra opinió i de decidir al seva marxa.

Especificar el laic o laica com el que treballa, està en l’acció social i política, i en la família, és tenir una visió poc ecumènica (els pastors protestants, anglicans, els capellans ortodoxos, i els de l’Església catòlica oriental tenen esposa i fills) i amb poc horitzó de futur (tant de bo els capellans llatins catòlics poguessin també decidir el seu estat de vida!). Per tant tots som laics i laiques, amb diferents serveis a la comunitat cristiana, i amb accions diverses en el camp social.

Penso que el model eclesial al qual hem d’anar entrant és el d’unes comunitats amb diferents ministeris: catequistes, animadors, celebrants… Per tant tots som laics o laiques, amb diferents serveis a la comunitat cristiana, i amb accions diverses en el camp social.

La trobada va acabar amb una animada i ben preparada eucaristia. Ara bé, ens podem preguntar: ¿per què es va seguir el ritual tradicional de la missa pels laics? Cal anar canviant el llenguatge. Em va agradar el símbol de la pau, però potser no calia repetir-lo tant. Al final es va llegir un manifest per anar-lo transmetent arreu.

Ha estat molt bé convocar aquest Congrés. Ha estat un èxit l’assistència de 500 persones de totes les diòcesis catalanes i de Menorca i Mallorca. I el sol fet de trobar-nos gent de tot Catalunya, ja és positiu. Tant de bo es convoquessin trobades semblants més sovint per compartir el moment social i eclesial que vivim al país. Va molt bé per animar-nos, per construir Església, per avançar en la consciència eclesial i pastoral per preparar el futur.

Penso que per a la Xarxa Laïcat segle XXI, pensant en el futur de la nostra Església, seria molt convenint tenir l’objectiu de preparar persones actives, amb capacitat de dirigir, animar les parròquies, els moviments eclesials, i la constitució de grups de compartir fe-evangeli i vida entre els amics, parents, companys i veïns, arreu del país.

Quim Cervera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s