El Fòrum Alsina de capellans de Girona critica el masclisme a l’església i defensa el celibat opcional

L’Església és en primera plana informativa arran del Sínode de la Família i també per l’impacte que ha causat la decisió del capellà Krzysztof Charamsa de fer pública la seva homosexualitat i la seva relació de parella. En aquest context, sobre el qual no em vull estendre doncs ja se n’ha parlat molt aquests dies, és just recordar que ja fa anys que hi ha col·lectius a l’església catalana, i també capellans, religioses i religiosos a títol individual, que s’han pronunciat de forma compromesa sobre aquestes i d’altres qüestions, reclamant que l’Església revisi les seves actituds, s’obri i es renovi en molts aspectes. Un col·lectiu que ho ha fet amb valentia i reiteradament, i cal remarcar-ho, és el Fòrum Joan Alsina de capellans del Bisbat de Girona. Precisament acaben de fer públic un comunicat en el qual reflexionen sobre la manca de vocacions al ministeri sacerdotal. Les seves propostes passen per una reforma “a fons” del ministeri, que inclogui les dones, que faci opcional el celibat i en què es permeti una dedicació temporal. L’escrit, en el qual han treballat durant uns mesos, respon a una intervenció del bisbe de Girona, Francesc Pardo, del curs passat, en què deia que la manca de vocacions “és un problema de tota la diòcesi, no és només un problema del bisbe”.

“El Fòrum Joan Alsina respon al bisbe”

El document recull actituds de l’Església que consideren que “s’haurien d’arraconar” i també propostes “de present i futur”. Critiquen, entre d’altres, «la mentalitat masclista i patriarcal a l’església» i l’exclusió de la dona; l’estructura piramidal i de control allunyada del poble; les celebracions “encarcarades” que allunyen del missatge de Jesús, així com els “temples i vestits luxosos”, el “llenguatge buit i dogmàtic” i les poques possibilitats de participació que tenen les bases davant les institucions eclesials.

Pel que fa a les propostes, els capellans del Fòrum Alsina, reclamen reformar el ministeri sacerdotal, obrint-lo a les dones, fent optatiu el celibat i acceptant la temporalitat de la dedicació. També demanen estratègies realistes de renovació de l’Església, reforçar el paper de les parròquies i les comunitats i fomentar la participació de les bases. El comunicat recull fins a nou propostes per ajudar a fomentar les vocacions a l’església, que defensen que ha de ser humil, que no ha d’imposar-se i que ha d’estar al costat dels més febles. I acaba dient que l’Església ha de fer “com Jesús”, que “acompanya, acull, guareix” i “genera vida, autoestima, confiança i alegria”.

Cal agrair la trajectòria d’anys dels capellans del Fòrum, aportant debat i reflexió en temes que fins ara, amb el papa Francesc, era impensable que ni tan sols estiguessin a debat a l’església. El papa Francesc suposa aire fresc i esperit evangèlic, però caldrà veure fins on pot o el deixen arribar.

Podeu llegir el document sencer a :

http://www.forumjoanalsina.org/40EL%20F%D2RUM%20JOAN%20ALSINA%20CONTESTA%20AL%20BISBE.pdf

Maria-Josep Hernàndez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s