El drama dels refugiats. Europa reacciona?

2 de setembre, un article
​Quan fa un temps veia per televisió imatges aterridores dels camps de concentració nazi o de l’exili de la guerra civil espanyola, amb homes, dones i infants desemparats i desesperats, em preguntava: On eren aquells europeus, amb la desgràcia i la injustícia tan a prop, sense ajudar-los, sense mobilitzar-se? Doncs ara, anys després, la història es repeteix i milers de persones estan travessant Europa, també desemparats i desesperats, fugint de la guerra, de la mort i del patiment. Ara, aquells europeus dels anys 30 i 40 que tenien el dolor tan a prop… som nosaltres. Vergonya, perquè quan hi ha una desgràcia lluny, l’huracà tal… o el terratrèmol tal… en quatre dies hi ha mobilitzacions i es fa publicitat de campanyes de les ONG, per portar-hi ajuda o actuar sobre el terreny amb més o menys rigor. Però ara, amb aquesta realitat crua, que hem anat seguint tot l’estiu, cal fer veritable recerca per trobar alguna iniciativa clara i compromesa. Evidentment, hi ha excepcions, però encara poques.

D’entrada cal que Europa, la ciutadania, la gent, els cristians que no vulguem avergonyir-nos de dir-nos així… prenguem consciència del plany desesperat de tants i tants refugiats, els que sobreviuen i travessen Europa i els que agonitzen i moren ofegats al mar. Caldrà que actuem, i alhora, també que denunciem les causes d’aquest exili: la guerra, la venda d’armes que enriqueix els nostres països i la hipocresia dels nostres governs. Una dada: 136 empreses a Espanya implicades en la industria militar, segons el Directorio de la Industria Militar en España del Centre d’Estudis per la Pau JM Delás (Justícia i Pau).

3 de setembre, un infant mort a la platjaAylan
Precisament l’endemà de fer l’article anterior, el 3 de setembre, a totes les portades dels diaris, i després de circular per xarxes socials, surt la imatge tràgica d’un infant de 3 anys que ha mort ofegat a una platja de Turquia, estès entre l’aigua i la sorra. Pell blanca, roba occidental… la mort i el dolor no haurien de tenir color, ni origen, ni religió, però aquesta imatge podria marcar un abans i un després. Una imatge, una tragèdia, i n’hi ha milers així… Canviaran les coses? Despertarà Europa?

10 de setembre, un canvi es consolida?
Avui fa una setmana de la foto d’aquell infant. Europa sembla que va despertant. Si la gent ens movem, els polítics i les institucions es mouen. A Catalunya, el titular del diari Ara resumeix avui aquest gir que ha començat la darrera setmana: “Europa reacciona”. Els pobles i ciutats es comencen a organitzar per recollir fons per als refugiats que ja estan “en ruta” per Europa i es demana canalitzar els ajuts econòmics a través d’organitzacions que hi estan treballant. Una de les propostes destacades és fer-ho a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que ja treballen sobre el terreny i estan fent un projecte específic per als refugiats. A la seva web http://www.fonscatala.org/, ja apareixen, des del dilluns 7 de setembre, números de compte per col·laborar. Els governs, en veure la població sensibilitzada, han donat xifres de possibles acollits a cada país. A Barcelona, que de seguida es va pronunciar, s’hi van afegint cada cop més ciutats i pobles. També el papa Francesc ja va demanar fa uns dies que “cada parròquia o comunitat d’Europa” acollís una família.

I avui també crida l’atenció l’editorial conjunt de 13 diaris de 13 països. “Una crida als nostres líders. La crisi dels refugiats marca el present i el futur d’Europa”, és el titular d’un text que reclama als governants ser valents i lúcids per actuar. El text, però, evita tota referència a noves accions bèl·liques que planegen París i Londres a Síria i el Pròxim Orient contra l’Estat Islàmic…

Maria-Josep Hernàndez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s